Turkiet kan komma att få en ny grundlag. Foto: TT

Turkiets regering vill ändra konstitutionen

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets regering och opposition går samman för att få till ändringar i konstitutionen efter militärkuppen tidigare i juli. Polisen och kustbevakningen föreslås nu lyda under inrikesdepartementet.

Oppositionen och den turkiska regeringen är redo att samarbeta för att kunna ändra konstitutionen efter den misslyckade militärkuppen den 15 juli. Beslutet fattades i dag efter att president Erdogan träffat ledare för oppositionen.

Bland annat föreslås gendarmeriet och kustbevakningen lyda under inrikesdepartementet istället för militären, berättade premiärminister Binali Yildirim.

Oroligheter i Turkiet

Enligt premiärministern är alla – inklusive icke-statliga organisationer och medier – överens om att samarbeta kring förändringen.

Tyst om dödsstraff

Premiärministern sa ingenting om eventuella lagändringar som åter ska tillåta dödsstraff, men president Erdogan slog än en gång fast att folket har bett om dödsstraff för kuppmakarna och att man ”måste lyssna på folket”, när han intervjuades i tysk tv.

I en intervju med al-Jazira Balkans säger Erdogans talesman, Ibrahim Kalin, att dödsstraffet fortfarande är under diskussion.

– Inget slutgiltigt beslut har tagits. Det är något parlamentet får besluta om. Vi kommer att tala om det när det blir verklighet, säger han till kanalen.

Dagen efter det misslyckade kuppförsöket skanderade grupper av människor samlade på Istanbuls gator och torg att de ville ha dödsstraff för kuppmakarna. Turkiet avskaffade dödsstraffet 2004, men har den senaste tiden flera gånger antytt att det kan komma att återinföras.

Reser monument

Regeringen meddelade även att man kommer att ändra namn på Bosporenbron till 15 juli martyrernas bro för att hedra civila som miste livet under kuppförsöket. Flera av de totalt 290 döda civila dog på just den bron. Monument kommer också att resas till minnet av civila offer i både Istanbul och Ankara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet