Keya Izol, ordförande för det Kurdiska riksförbundet i Sverige. Foto: SVT

Turkisk opposition i Sverige varnar för stärkt Erdogan

Publicerad

I Sverige fördöms kuppförsöket i Turkiet kraftfullt av de som är oppositionella mot den turkiska presidenten och den turkiska regeringen. En militärdiktatur vore en katastrof, menar de, samtidigt som kuppförsöket i sig stärker stödet för presidenten, anser dem.

– Det är en mörk period som väntar framöver. Erdogan kommer att ytterligare stärka sin ställning och verka ännu hårdeare mot oliktänkande, säger Keya Izol, som är ordförande för det Kurdiska riksförbundet i Sverige.

EU ger Erdogan sitt stöd

Efter att statskuppen inleddes under fredsgskvällen har världsledare reagerat på händelserna i Turkiet. EU:s toppar har sagt att Erdogan har EU:s stöd. Bland annat EU-topparna Donald Tusk, Jean-Claude Juncker och Federica Mogherini stödjer president Recep Tayyip Erdogans regering och uppmanar till en snabb återgång till konstitutionellt styre.

”Mörk utveckling”

Keya Izol är djupt oroad över det som har hänt, och ser nu en mörk utveckling framför sig i Turkiet. Ett av de största skälen till att vara dyster kring utvecklingen är det ökade stöd som kuppförsöket nu leder fram till. Det är en analys som Hakan Gülan skriver under på. Gülan är Sverige-representant för Turkiets största oppositionsparti, det socialdemokratiska CHP.

– Det är väldigt allvarligt, det som nu har hänt. Men det är väl en del i den kontinuerliga avveckling av demokratin som pågår i Turkiet. Och nu får Erdogan ett ökat stöd av folket, säger Hakan Gülan.

Krav på press från omvärlden

Det finns bara en möjlig anledning till att vara hoppfull, menar de båda, och det är att omvärlden lägger sig i och med all kraft sätter press på president Erdogan att värna en demokratisk utveckling framöver.

– Nu när omvärldens ögon är på Turkiet så vore det särskilt bra om EU med en kraftfull Merkel i spetsen satte extra press på Turkiet att värna demokratin, säger Hakan Gülan.

– Det vi kan hoppas på nu är att hela omvärlden, med USA och EU, ja hela världssamfundet, ställer krav på den här regimen så att det här inte leder till en förstärkning av Erdogans ställning. Annars kan det leda till en katastrof, inte bara för Turkiet utan för hela omvärlden, säger Keya Izol. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer