Svenskarna sitter häktade i Teheran Foto: Vahid Salemi, AP / TT

Två svenskar gripna i Iran för narkotikasmuggling

Uppdaterad
Publicerad

Två svenska män har enligt Utrikesdepartementet gripits i Iran. UD vill inte uppge vad de anklagas för, men enligt den iranska nyhetsbyrån Mizan Online rör det sig om narkotikasmuggling.

– Vi känner till att det finns två frihetsberövade (svenskar, reds. anm.) i Iran sedan januari i år, säger Christian Ugge på UD:s presstjänst.

Enligt Christian Ugge rör det sig om två män i 20- och 25-års åldern, hemmahörande i mellersta respektive södra Sverige.

Utrikesdepartementet vill inte bekräfta uppgifterna att männen står anklagade för narkotikabrott, utan hänvisar till den ”konsulära sekretessen”.

Christian Ugge säger vidare att den svenska ambassaden i Teheran har besökt de båda männen i häktet och att Utrikesdepartementet står i kontakt med deras anhöriga i Sverige.

– Utrikesdepartementet och svenska ambassaden följer det här ärendet noga, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.