Länstyrelsen i Kalmar vill veta när en katt är bortsprungen eller när den anses vara övergiven. Katten på bilden har inget med det aktuella fallet att göra. Foto: Pontus Lundahl/TT

Tvist om bortsprungna katter på JO:s bord

Uppdaterad
Publicerad

Vems ansvar är omhändertagandet av alla upphittade katter? Nu begär Länsstyrelsen i Kalmar län att Justitieombudsmannen (JO) reder ut det, och var gränsen går.

Efter polisens omorganisation ”tar inte längre polisen emot katter som hittegods utan hänvisar allmänheten i hög utsträckning till länsstyrelsen”, skriver länsstyrelsen i ett pressutskick och hävdar att man nu får ta emot ett stort antal telefonsamtal från personer som hittat katter och som uppmanats av polisen att höra av sig till länsstyrelsen istället.

Men vems är egentligen ansvaret?

-Det är ett stort problem för allmänheten som blir hänvisad mellan två olika myndigheter, förklarar länsstyrelsens jurist Ulrika Thorsén för TT.

Och vad innebär det för katterna?

-Det innebär att de faller mellan stolarna.

Vill klargöra gräns

Nu vill myndigheten att JO klargör var gränsen går samt vilka omständigheter som ska ligga till grund för att avgöra huruvida det är fråga om bortsprungna katter – vilket är ett fall för polis utifrån hittegodslagen – eller om det snarare handlar om övergivna katter, som då är länsstyrelsens ansvar enligt djurskyddslagen.

Även om saken ännu inte klargjorts så ska den som hittar en katt i Kalmar län dock inte tveka att höra av sig, säger jurist Ulrika Thorsén.

-Man kan höra av sig till båda myndigheterna. De kommer båda ställa sina kontrollfrågor för att göra en bedömning om katten är bortsprungen eller övergiven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer