Borussia Dortmunds spelarbuss skadad efter explosionen under tisdagen. Foto: TT / AFP Photo

Tysk polis: Extremister kan vara inblandade

Tysk polis utreder om explosionerna som drabbade Dortmunds spelarbuss har kopplingar till extrema islamistiska miljöer, rapporterar tyska medier. Under eftermiddagen håller riksåklagaren en presskonferens.

I det brev som hittades i närheten av bussen ska det enligt tidningen Süddeutsche Zeitung ha funnits formuleringar om att attacken var ett svar på Tysklands inblandning i militäroperationerna mot terrorgruppen IS i Syrien.

Men utredarna säger också att brevet kan ha varit ett försök att lura polisen.

Samtidigt skriver tyska Focus att det dykt upp ytterligare ett brev i polisutredningen, där någon tar på sig dådet, som möjligtvis har skrivits av en vänsterextrem grupp. Enligt brevet, som cirkulerar på internet, rättfärdigas sprängningen eftersom fotbollsklubben inte gjort tillräckligt mycket mot rasism och nazism, skriver Focus.

Mer information om breven väntas Kl 14 på onsdagen då riksåklagaren ska hålla en presskonferens.

LÄS OCKSÅ: Explosioner vid Dortmunds buss inför CL-match

Attacken, som av Dortmunds polischef beskrivs som riktad mot laget, skakar fotbollsvärlden.
– Vi vill inte och tänker inte spekulera i orsakerna bakom explosionerna men vi utgår ifrån att attacken var riktad mot spelarna, säger Gregor Lange, polischef i Dortmund.

Krossat fönster

Sprängladdningarna hade gömts i en häck längs vägen och detonerade bara minuter efter att Borussia Dortmunds spelarbuss hade kört ut från lagets hotell på tisdagskvällen, på väg mot den planerade Champions League-kvartsfinalen mot Monaco.

Ett bussfönster krossades och bussen brändes på högra sidan.

– Bussen svängde upp på huvudvägen när det hördes ett högt ljud – en stor explosion. Efter smällen så kröp vi ihop i bussen. Alla som kunde slängde sig ner på golvet, säger Dortmunds schweiziska målvakt Roman Burki till schweiziska medier.

Spanske försvararen Marc Bartra, 26, fick operera en bruten handled efter att ha träffats av glassplitter. I övrigt ska ingen av spelarna ha skadats fysiskt.

– Hela laget är i chock. Den här typen av bilder i huvudet skakar man inte av sig, säger Dortmunds vd Hans-Joachim Watzke.

”Rätt beslut”

Champions Leage-matchen mellan Dortmund och Monaco skulle ha spelats igår, men har skjutits upp till i dag.

Igår fick flera ditresta franska fans mat och tak över huvudet av hjälpsamma Dortmundsupportrar med hjälp av hashtaggen #bedsforawayfans, på ett liknande sett som stockholmarna öppnade upp sina hem under hashtaggen #openstockholm efter lastbilsartikeln i fredags.

På sociala medier cirkulerar bilder på fans på Monacofans som bjudits på mat och husrum av fans från motståndarlaget. Foto: Skärmdump / Twitter

Flera personer lade också upp bilder på Twitter där supportrar från båda lägren satt och åt middag tillsammans.

– Jag måste ge en stor komplimang till våra fans, som har hanterat det här otroligt bra, säger Dortmunds vd Hans Joachim-Watzke enligt The Guardian.

Säkerheten kommer att vara skärpt under dagens match, med ett extra stort antal poliser på plats. Båda lagens hotell är också satta under stor polisbevakning.

Tyska myndigheter har undvikit att beskriva attacken som terror, och säger att det är för tidigt att avgöra motivet.

Tyskland har varit på helspänn sedan flera terrordåd förra året, bland annat på en julmarknad i Berlin i december, där 12 människor dödades när en lastbil körde in i folkmassan.

Fakta: Explosionerna i Dortmund

Visa

Sprängladdningar, placerade i en häck utmed vägen, detonerade bara minuter efter att lagets buss kört ut från sitt hotell, på tisdagskvällen, på väg mot den Champions League-kvartsfinalen mot Monaco.

Ett bussfönster krossades och bussen brändes på högra sidan.

En polis skadades lindrigt och spanske försvararen Marc Bartra, 26, har fått operera en bruten handled.

Tysk åklagare har än så länge rubricerat dådet som ”försök till mord”.

Matchen sköts upp och kommer i stället att spelas i kväll klockan 18.45.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Spelarbuss utsatt för attack

Mer i ämnet