Den tyska författningsdomstolen godkände i dag Eurozonens stödfond. Foto: Reuters

Tysk domstol godkänner stödfond

Uppdaterad
Publicerad

Tysklands författningsdomstol i Karlsruhe godkände i dag eurozonens stödfond ESM.

Det blev ett ok från författningsdomstolen när det gäller eurozonens stödfond men med vissa resevationer. Godkännandet kommer med villkor kring Tysklands åtagande gentemot fonden som utan nytt beslut i förbundsdagen inte får överstiga 190 miljarder euro. Författningsdomstolen i Karlsruhe kräver också att det tyska parlamentet hålls informerat om alla ESM-beslut som fattas.

ESM är tänkt som en räddningsfond som kan gå in med stöd till krisdrabbade euroländer och ska ersätta den tillfälliga räddningsfond som skapats under den nuvarande ekonomiska krisen.

Inga konfidentiella beslut

Det tyska domstolsbeslutet innebär att Tyskland, den största långivaren bakom ESM, kan ratificera avtalet bakom stödfonden och den så kallade finanspakten.

Villkoret att Tysklands parlament ska hållas underrättad om ESM:s beslut innebär att en klausul om konfidentiella beslut i avtalet inte godkänns av den tyska domstolen.

Inga avtalsförändringar

Tysklands regering kommer så snabbt som möjligt att ratificera ESM-avtalet och det borde kunna träda i kraft inom ett par veckor, enligt den tyska finansministern Wolfgang Schäuble.

Några förändringar i ESM-avtalet behövs troligen inte för att uppfylla Tysklands krav på veto mot expansion av fonden i framtiden, från dagens 700 miljarder euro, varav 500 miljarder kan nyttjas för stödinsatser.

Det kan dock bli aktuellt för Tysklands regering att upprätta ett särskilt protokoll eller formulera en gemensam deklaration för att uppfylla de villkor den tyska författningsdomstolen har framfört.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurokrisen

Mer i ämnet