Analys: Tysklands nya pappa får hålla låg profil

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det är blandade känslor hos tyskarna: Vemod, lättnad, förhoppningar och oro. Även bra skilsmässor är svåra och nu ska ”mutti” Merkel, Tysklands mamma sedan 16 år, lämna. Och det är högst oklart vem som blir nytt familjeöverhuvud.

David Boati

Europakorrespondent

Det är jämnt nu. Enligt opinionsmätningarna skiljer bara en procentenhet mellan kristdemokratiska CDU/CSU och Socialdemokratiska SPD. Alla jag pratade med under lördagen sa ungefär samma sak – spännande, tight, rysare. Idag röstar det tyska folket och ikväll vet vi vilket parti som blir störst. Visst är det en viktig prestigeseger att bli det största partiet och få chansen först att bilda regering och bli förbundskansler.

Men det är i förhandlingarna med de gröna, liberalerna och möjligtvis vänstern det kommer avgöras. Vem blir kansler och vilken politik ska han föra? En ”han” blir det förmodligen, en kort period i våras var de gröna största parti och det mumlades förtjust och förskräckt runtom i Europa om en tänkbar grön kansler. Så blir det med all sannolikhet inte. Kristdemokraten Armin Laschet eller socialdemokraten Olaf Scholz lär ta över efter Angela Merkel. Ingen av dem alltför karismatisk, temperamentsfull eller med några extrema idéer. Två pappafigurer efter ”mamma Merkel”.

Klimatet högt på agendan i Berlin

Kanslerfrågan är såklart viktig när Merkel lämnar efter 16 år. Men vad vill då tyskarna i sakfrågorna? Jag har tillbringat några dagar i progressiva Berlin och här är klimatet högt upp på agendan, det märktes inte minst i fredags när Greta Thunberg talade inför 100 000 jublande Berlin-bor som demonstrerade för klimatet. I början av sommaren besökte vi delstaten Sachsen-Anhalt i forna Östtyskland. Där dominerade privatekonomiska frågor som pensionerna och en lön att leva på och där fanns en tydlig ilska mot den förda migrationspolitiken.

Det finns gott om frågor som delar tyskarna och det är där det kommer bränna till i förhandlingarna. Till exempel är Tyskland något av ett digitalt U-land, i alla fall jämfört med andra västeuropeiska länder. Men motståndet är stort mot digitala lösningar som inkräktar på den personliga integriteten. Klimatet är en viktig fråga, samtidigt som många inte vill att industrin ska bli lidande. Migrationen väcker starka känslor här precis som i övriga Europa. SPD har lovat sociala reformer men potentiella samarbetspartnern, liberalerna FDP, har lovat att inte höja några skatter.

Kontinuitet och trygghet

För två år sedan var många tyskar rätt så trötta på Merkel. Men när pandemin kom sköt hennes popularitet i höjden. När det kommer till kritan tycks de flesta tyskar gilla kontinuitet och trygghet. Det kanske också talar för att CDU återigen ska vinna, de senaste veckorna har de sakta men säkert knappat in på SPD.

Tyskarna får så småningom en ny pappa. Men om han ska klara av att hålla samman familjen får han hålla låg profil och lyssna in alla viljor.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.