Det var hårda tongångar när Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson debatterade syriska flyktingar med integrationsminister Erik Ullenhag i Agenda. Foto: SVT

Ullenhag: Har du inget hjärta?

Uppdaterad
Publicerad

Det var hårda tonlägen om de syriska flyktingarna mellan Erik Ullenhag och Jimmie Åkesson. –Du bryr dig bara om ett fåtal, sade Åkesson medan Ullenhag undrade om Åkesson inte har något hjärta.

– Jag förstår inte hur livslånga uppehållstillstånd för ett antal tusen flyktingar ska hjälpa de två miljoner flyktingar som finns i närområdet kring Syrien. Det är bättre att rikta biståndet dit, sade Jimmie Åkesson, ledare för Sverigedemokraterna.

Medan integrationsminister Erik Ullenhag menade att det handlar om vilket Sverige vi vill ha.

Agenda

– Ser du inte på tv, har du inget hjärta? frågade han Jimmie Åkesson.

– Människor flyr undan en situation där barn har sett vuxna mördas, där milismän tar över skolor. Vill ge dem en fristad eller vill vi inte?

Ullenhag framhöll att människor som får permanent uppehållstillstånd har en bättre chans att lära sig svenska, få arbete och komma in i det svenska samhället.

– Det handlar inte om vilket Sverige vi vill ha utan om att hjälpa två miljoner flyktingar i närområdet och fyra miljoner till inne i Syrien. Hur ska vi hjälpa dem mest effektivt? Det är inte att ge livslånga uppehållstillstånd för några tusen som kommer hit utan att rikta stödet till de miljoner som befinner sig i krisområdet, sade Åkesson.

– Du vill skicka tillbaka människor till ett land där de utsätts för kemiska vapen. Du pratar jämt om närområdet, men du vill dra ner biståndet med 7,5 miljarder, sade Ullenhag.

– Ja, jag vill minska biståndet men flerdubbla pengarna till FN. Ni tar pengar från biståndet och ger till flyktingar, replikerade Åkesson.

Ullenhag menade att Åkesson inte vill prata om människor, som mamman som sett barn dödas på gatan och som han vill skicka hem.

– Det är några promille som har tagit sig hit och för mig är det självklart att de ska få stanna.

– När människor är utsatta för massor av fasor ska vi ge omedelbar hjälp med mat och tak över huvudet. Min utgångspunkt är att hjälpa flyktingar, din är att prata om hur många som får uppehållstillstånd, sade Åkesson.

Se hela debatten genom att klicka på bilden ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet