Ultraljud höjer chans att upptäcka bröstcancer

Ultraljud förbättrar chansen att upptäcka bröstcancer

Uppdaterad
Publicerad

En mammografiundersökning som kompletteras med en ultraljudsundersökning ökar träffsäkerheten i jakten på bröstcancertumörer. Det visar en japansk studie med över 70.000 kvinnor i åldrarna 40 till 49 år.

Samtliga kvinnor genomgick en mammografiundersökning. På hälften undersöktes brösten dessutom med hjälp av ultraljud.

Hos dem som endast hade genomgått mammografi resulterade undersökningen i en korrekt identifiering av en cancer i 77 procent av fallen, medan träffsäkerheten var hela 91 procent hos dem som även fick en ultraljudsundersökning.

Forskarna, som redovisar sina resultat i The Lancet, konstaterar att ultraljud kan vara ett värdefullt komplement till mammografi.

Genom att analysera bilderna från de båda undersökningarna samtidigt minskar risken för ”falskt positiva” svar, det vill säga fynd som senare visar sig inte vara cancer, vilket annars är ett problem vid ultraljud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.