Unga ryssar utmanar regimen – trots riskerna: ”Putin står mig upp i halsen”

Uppdaterad
Publicerad

Unga i Ryssland står i fronten för krav på förändring. Men möten övervakas av säkerhetspolisen och det är inte riskfritt att gå dit att lyssna, människor grips ibland bara för att de har varit i närheten. Och det är framför allt de unga som mobiliserar sig.

– Putin har funnits där hela mitt liv. Han står mig upp i halsen. För alla vettiga människor är han som en klump i halsen, säger Demitri Kobolov till SVT.

Michail Svetov, är ledare för Libetarianerna, och åker runt i Ryssland och möter regimkritiker. Ofta är det unga som kommer på mötena. Samtidigt upplever han att han hela tiden motarbetas från statligt håll.

– De krånglar med mötena, försöker stänga lokalerna, och dokumenterar allt. I varje stad är det en kille med kamera. Han filmar, säger ingenting, och går, säger Svetov.

Reportaget är ett utdrag ur SVT:s Korrespondenterna. Alla avsnitt hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.