Informationssäkerhetschefen Alex Stamos kommer att lämna Facebook inom kort, uppger flera medier. Foto: TT

Uppgifter: Facebook-chef lämnar företaget efter intern schism

Uppdaterad
Publicerad

En av toppcheferna på Facebook, informationssäkerhetschefen Alex Stamos, kommer att lämna företaget, rapporterar The New York Times och hänvisar till flera källor som har fått information om att han är på väg bort.

Han lämnar företaget efter interna meningsskiljaktigheter om hur företaget bör hantera sin roll i spridningen av desinformation.

Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters lämnar han i augusti, men har redan fått en förändrad roll på företaget vad gäller att hantera statsfinansierad desinformation, något Alex Stamos själv bekräftar via Twitter.

Cambridge Analytica och Facebook

Avslöjandet följer i kölvattnet av uppgifter om rysk aktivitet på det sociala nätverket och anklagelserna om att företaget Cambridge Analytica ska ha samlat in personlig information om 50 miljoner Facebook-användare och sålt tjänster till president Donald Trumps valkampanj. Alex Stamos har varit en stark förespråkare för utredning av aktivitet från ryskt håll på sajten, skriver New York Times, som menar att hans sorti kan ses som ett tecken på ökade spänningar i bolagets toppskikt.

Facebook har inte kommenterat uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cambridge Analytica och Facebook

Mer i ämnet