Upprörda vape-entusiaster demonstrerade vid Vita huset

Uppdaterad
Publicerad

En skärpt lagstiftning för vape- och e-cigaretter närmar sig i USA, efter den senaste tidens hälsolarm. Men alla stöttar inte planerna, och på lördagen hölls en demonstration utanför Vita huset.

– Man kryddar mat, man blandar ut alkohol. Varför ska man ta det här (smaksatta e-cigaretter) ifrån oss?, säger Stephanie George.

Debatten om vape och e-cigaretter har varit omfattande den senaste tiden. Sedan mars har över 2000 amerikaner blivit sjuka av e-cigaretter, och åtminstone ett 40-tal har dött.

Framför allt är det många som använder e-cigaretter, ofta smaksatta med frukt, mentol eller mint. Flera av de som insjuknat uppgav även att de inhalerat e-vätskor som innehållit THC, som de fått via vänner eller köpt på svarta marknaden.

Donald Trump har tidigare flaggat för en skärpt lagstiftning kring e-cigaretter, och så sent som i fredags talade han om att höja åldersgränsen från 18 till 21 år. Nästa vecka väntas han presentera en mer konkret handlingsplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.