USA:s president Donald Trump. Foto: TT

Analys: USA har grävt ner sig i två skyttegravar

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

”United States” har blivit ”Divided States of America”.
Efter en rundresa bland Trumpanhängare och kritiker ser jag hur landet grävt ner sig i två skyttegravar. De som tycker att Trump är ”större än livet självt” som en väljare sa, och de som tycker att han är närmast sinnessjuk.
Ingen av dessa bilder är sann.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

USA leds i dag av en pragmatisk affärsman som ser sina väljare som kunder. Många av hans utspel kan förstås i ljuset av att han levererar till sina anhängare genom att till exempel hetsa mot Nordkorea och vara oförskämd mot sina republikanska partikollegor i kongressen, för de är ju den förhatliga eliten i Washington.

Ett år efter att han blev vald har han fortsatt höga opinionssiffror bland sina väljare. En av hans styrkor är han förmår påverka sina väljares åsikter. Under valkampanjen blev amerikaner plötsligt mer positiva till Rysslands president Putin efter att Trump sagt att han var ”a great guy” och det har fortsatt. Innan han attackerade NFL-spelare som knäböjer under nationalsången så var 20 procent av Trumps väljare kritiska mot NFL. Nu visar en studie att 60 procent ogillar NFL, efter Trumps hätska utfall.

Som politiker intar han ofta extrema positioner för att sedan vara beredd och backa och förhandla. Trump skulle till exempel bryta de diplomatiska relationerna till Kuba och återkalla diplomaterna, men ambassaden är fortfarande öppen och resor dit är tillåtna. Trump bluffar ofta. Det har blivit en del av den amerikanska vardagen.

Trump deras hopp

Under valrörelsen i USA reste jag som SVT:s USA-korrespondent runt till många Trumpanhängare, satt vid deras köksbord och försökte förstå varför just han väckt deras hopp. Nu när det är ett år sedan Trump blev vald till USAs president ville vi från SVT återvända, träffa dem igen, se hur det första turbulenta året påverkat hans väljare.

”Du är välkommen tillbaka” var det glädjande beskedet när jag ringde runt till Trumpanhängare vi intervjuat.

SVT:s korrespondent Erika Bjerström och Charles Bennett. Foto: Marco Nilson

– Jag vill berätta för dig att jag hade rätt hela tiden, sa Charles Bennett på sin ranch i New Mexiko.

– Ha tålamod Erika, du kommer att få se att han kommer att bli den bästa presidenten USA någonsin haft.

Flera Trumpanhängare jag träffar är just så trosvissa som Charles. De är övertygade om att Trump en dag kommer att ge dem USA tillbaka, det USA politikerna i Washington ”stulit” från dem, genom att till exempel driva igenom förhatliga ”pk-reformer” som fri aborträtt och samkönade äktenskap. Trump är deras hopp, vad som än månne ske.

”Han är briljant”

När jag återser Deanna Frankowski i förorten till Birmingham i Alabama berättar jag att en mätning i Sverige visar att 80 procent av svenskarna ogillar Trump.

Deanna Frankowski tycker att president Trump är briljant. Foto: Erika Bjerström

Vad är det vi inte fattar med Trump, undrar jag.

– Att han är briljant. Varje gång jag tänker att det håller på att gå åt skogen med det han gör så förstår jag plötsligt hans större plan och ser att han har rätt. Han är större än livet självt, han har en enorm energi, han säger sanningen, han struntar i att vara politisk korrekt. Folk är inte vana vid det, menar Deanna.

Tycks vara immuna

88 procent av de som röstade på honom är i dag nöjda med hans arbete. De Trumpväljare jag träffar tycks  immuna mot Trumps attacker och lögner. Deanne har svar på tal, vad jag än tar upp.

Varför ljög Trump om hur många som bevittnade när han svor presidenteden? Bilderna visar ju att det var fler på Obamas ceremoni än Trumps?

– Det är bara tjafs, oviktigt, småpotatis, jag ser till den större bilden, blir svaret.

Men CNN har ju bevisat att han ljugit mer än tusen gånger sen han blev vald?

– Jag litar inte på CNN, jag tittar inte på nyheter längre, jag går till andra källor.

Men opinionsmätningar visar att bara 38 procent stödjer Trump numera?

– Opinionsinstituten? Jag litar inte på dom, de spådde ju att Hillary Clinton skulle vinna, de vet inte vad de håller på med.

Och så fortsätter det.

Gör allt fel i deras ögon

Mot slutet av resan träffar jag gamla vänner i Boston, liberala och djupt bekymrade. De är övertygade om att Trump kommer att starta ett kärnvapenkrig, att han är sinnessjuk, att han saknar impulskontroll och citerar de politiker som kallar Vita huset ett ”vuxendagis” där numera en senior rådgivare måste ”passa” Trump så han inte gör något galet. De skäms. CNN hamrar varje dag in en ny Trumpfadäs, i deras ögon gör han precis allt fel.

Jag har bott och rest i USA sen Ronald Reagan var president, det tycks mig nu som att aldrig har två så oförsonliga verkligheter ställts mot varandra. Frågan som dröjer sig kvar är följande; Hur ska USA någonsin kunna försonas igen ? Hur ska människor kunna välja politiker och staka ut en gemensam färdplan när man inte kan enas om vad som är sant eller falskt längre? 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.