USA drar sig ur avtalet Open Skies, som ger 34 länder rätt att göra observationsflygningar över varandra. Sverige är ett av länderna som är medlem i samarbetet. Foto: Försvarsmakten / Yuri Gripas/POOL/TT

USA drar sig ur avtal om flygspaning

Uppdaterad
Publicerad

Vita Huset meddelade i dag att USA kommer att dra sig ur avtalet Open Skies, som ger 34 länder rätt att göra observationsflygningar över varandra. Under torsdagskvällen reagerade Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) på beskedet: Olyckligt att USA lämnar.

Avtalet är skrivet emellan 34 länder och syftar till att länderna med obeväpnade flygplan kan genomföra observationsflygningar över varandras territorier.

Men nu drar sig USA ur, skriver AP.  Och motiveringen från Vita Huset handlar om att flygningarna är för kostsamma. Och att Ryssland själva inte ska följa avtalet.

– Ryssland följde inte fördraget. Så tills de följer kommer vi att dra oss ur, säger Trump till reportrar.

Innan Trump öppet tillkännagav beslutet uppgav flera uppsatta regeringskällor i Washington, som talade med en liten grupp reportrar under löfte om anonymitet, i Washington att beslutet ska tas efter ett halvårs utvärdering.

– Under utvärderingen har det blivit mycket tydligt att det inte längre är i Amerikas intresse att vara kvar som part i Open skies-avtalet, säger en av dem.

Även dessa källor uppgav att Ryssland upprepade gånger brutit mot avtalet. Något som Ryssland tillbakavisar att man gör, enligt Sveriges Radio.

Europeisk oro

Sverige är ett av de länder som är medlemmar i fördraget. Utrikesminister Ann Linde (S) skrev under torsdagskvällen ett inlägg på Twitter om USA:s besked.

”Sverige anser att det är olyckligt att USA har meddelat sin avsikt att lämna Open Skies, som har en viktig förtroende- och säkerhetsskapande roll i Europa. Sverige kommer att fortsätta att uppmuntra alla medlemmar att fullfölja fördraget och hoppas att USA kommer att ompröva sitt beslut”.

Utrikesminister Ann Lindes (S) uttalande om USA:s besked på Twitter. Foto: Skärmdump/Twitter

Tidigare denna månad undertecknade 16 före detta ledande europeiska militärföreträdare ett uttalande som stödjer avtalet och säger att ett amerikansk tillbakadragande av fördraget skulle vara ett slag för den globala säkerheten och undergräva diverse vapenavtal.

Open skies-fördraget undertecknades 1992 och trädde i kraft 2002.

Informationen som kommer från Open Skies-flygningarna är värdefull. Den är möjlig genom frivillig öppenhet och kan utgöra en grund till att bygga förtroende mellan länderna, har Ian Anthony, chef för forskning om europeisk säkerhet på Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri, tidigare sagt till SVT Nyheter. 

Försvarsmakten använder sedan 2004 det före detta regeringsflygplanet (Saab 340) utrustad med specialkamera för att fotografera militär och civil infrastruktur, enligt avtalet Open Skies. Foto: Försvarsmakten

Fakta Open Skies

  • Avtalet finns till för att medlemsländerna ska kunna verifiera att de civila och militära infrastrukturer ett annat land säger sig ha finns i verkligheten.
  • Under 2019 planeras cirka 100 flygningar.
  • Ryssland och USA kan genomföra maximalt 42 flygningar vardera varje år.
  • Sverige genomför mellan fyra och sex flygningar varje år.
  • Sverige använder ett militärt Saabflygplan och fotograferar på tre höjder (1500, 3 000 och 6 000 meter).
  • Man kan se föremål som är 30 cm x 30 cm på marken.

Källa: Open Skies, Försvarsmakten, Kungliga Krigsvetenskapsakademien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.