Foto: Scanpix

538 personer väljer presidenten

Uppdaterad
Publicerad

Det som vi kallar presidentvalet är egentligen bara en röstning på 538 valmän (elektorer) som samlas i december för att utse presidenten. Presidentvalet är alltså indirekt.

I förhållande till invånarantalet har varje delstat ett visst antal elektorsröster. Kalifornien med 37,3 miljoner invånare har 55 röster, Wyoming med knappt 0,7 miljoner har tre röster.

Förutom de 50 delstaterna har även District of Columbia (med huvudstaden Washington) elektorer.

USA-val 2012

Om det blir jämnt ...

Det krävs 270 elektorsröster för att bli president. Om det blir jämnt antal är det representanthuset (den ena av kongressens båda kamrar) som väljer president.

I 48 av de 50 delstaterna är principen att den som får flest elektorsröster, får alla elektorsrösterna. Bara två delstater, Maine och Nebraska, har en uppdelning i proportion till antalet röster.

Märklig konsekvens

Detta får en märklig konsekvens. Det kan bli så att en presidentkandidat får en majoritet av rösterna i en viss delstat i själva presidentvalet (popular votes), men att kandidaten därmed inte får en majoritet av elektorsrösterna.

Det beror alltså på att en kandidat – som ett exempel – kan vara mycket stark i vissa stater och få kanske 60-70 procent av rösterna, men det betyder ju inte att kandidaten får fler elektorsröster. Bara en enda rösts övervikt i presidentvalet i en delstat ger ju total utdelning av elektorsröster.

Blir det så i år ...?

Så blev fallet i valet år 2000 när Al Gore fick fler ”folkliga röster” än George W. Bush. Men efter en omtvistad omräkning i Florida vann Bush den delstaten med 537 röster och fick därmed alla Floridas elektorsröster.

Det finns spekulationer att även presidentval år 2012 kan bli som 2000: Att Mitt Romney skulle få fler röster men att Obama skulle vinna i elektorskollegiet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2012

Mer i ämnet