”Hon har kallats alldeles för vänster och samtidigt anklagats för att skrämma bort vänsterväljare inom partiet” säger Fouad Youcefi om den ibland motstridiga kritiken mot Kamala Harris. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Trump-kritik, Biden-hyllningar och två meters avstånd – så var framträdandet

Uppdaterad
Publicerad

Det första gemensamma framträdandet för Demokraternas Joe Biden och Kamala Harris var ett försök att nå så många väljargrupper som möjligt, enligt SVT:s utrikesreporter Fouad Youcefi. Men någon kram på scen blev det inte.

Talepunkterna verkade vara utvalda för att nå så många olika väljargrupper som möjligt, enligt Fouad Youcefi. Kritiken mot Trump handlade om allt ifrån förlorade jobb till smittläget i landet.

– Hon sa dessutom uttryckligen att ”black lives matter” – något som jag tror att många inom Demokraterna ville höra henne säga, säger han.

Presidentvalet i USA 2020

Trots att de var motståndare i Demokraternas primärvalskampanj är det nu väldigt tydligt att Harris stöttar Biden.

– Hon hyllade Joe Biden och pratade mycket om Bidens son som hon hade en nära relation med innan han gick bort för några år sedan. Så det var en Kamala Harris som inte längre var presidentkandidat, utan en vicepresidentkandidat.

Spretig kritik från Trump-kampanjen

Trump-kampanjens kritik mot Kamala Harris har sedan hon blev utnämnd till vicepresidentkandidat i vissa fall varit motstridig, enligt Fouad Youcefi.

– Republikanerna har haft lite svårt att hålla ett budskap i taget om henne. Hon har kallats alldeles för vänster och samtidigt anklagats för att skrämma bort vänsterväljare inom partiet. Trump-kampanjen har inte riktigt hittat vilken vinkel man ska kritisera henne utifrån, men de lär de göra under valrörelsens gång.

Hör mer från SVT:s utrikesreporter Fouad Youcefi i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet