Foto: Scanpix

Därför föll Mitt Romney

Uppdaterad
Publicerad

För andra valet i rad misslyckades Republikanerna med att ta makten i USA. Nu höjs röster om att partiet behöver förändras.

Trots höga arbetslöshetssiffror och ett skenande budgetunderskott lyckades Barack Obama bli vald till USA:s president i ytterligare fyra år.

– Väljarna kom ihåg att det var den förra presidenten, George W Bush, som satte igång den ekonomiska krisen och de kom ihåg att det var Obama som räddade bilindustrin. Därmed räckte det med den här minimala ekonomiska uppgången som har skett under året, säger SVT:s korrespondent i Boston, Lisa Carlsson.

USA-val 2012

John Corney, senator i Texas och ordförande i Republikanernas nationella senatorskommitté fångade det många republikanska väljare kände när han i ett uttalande sade att:

– Vi i det republikanska partiet har en tid av reflektion och omställning framför oss. Vi måste arbeta i veckor och månader framöver.

Latinamerikanska väljarna valde bort Romney

John Weaver, en republikansk strateg som arbetat med kampanjer för John McCain och Jon M Huntsman Jr, har länge hävdat att partiets beroende av röster från äldre vita män gjort att det hamnat i ett demografiskt ohållbart läge:

– Vi har ett val: Vi kan bli ett regionalt krympande parti för medelålders och äldre vita män – eller så kan vi kämpa för att bli ett nationellt regeringsparti, sade han i en intervju enligt New York Times:

– För att göra det senare måste vi lösa vårt problem med de latinamerikanska väljarna så snabbt som möjligt.

Snabbaste växande väljargruppen

Den latinamerikanska väljargruppen är den snabbast växande väljargruppen i USA. Enligt CNN:s sammanställning över hur väljarna röstade valde 71 procent av väljarna med latinamerikansk bakgrund att rösta på Obama. Bara 27 procent valde Romney.

– Både Romney och det republikanska partiet skrämde bort de latinamerikanska väljarna den här gången. Och får de inte ordning på den politiken har de svårt att vinna några val i framtiden, säger Lisa Carlsson, SVT:s korrespondent på plats i Boston.

”Budskap för en bredare publik”

Matt Dowd, en av George W Bushs främsta rådgivare när han valdes om på nytt som president, sade i ABC:s ”Good Morning America” att det republikanska partiet hade blivit ett ”Mad Men”-parti i ett ”Modern Family”-Amerika.

Mark McKinnon, en annan före detta strateg för president Bush och John McCain, hävdade att ”partiet behöver budskap och politik som tilltalar en bredare publik.”

Alla håller dock inte med om att det republikanska partiet behöver förändras. Fred Barnes, chefredaktör för den konservativa tidningen The Weekly Standard, skriver i sin blogg:

”Medierna kommer att insistera på att det republikanska partiet måste förändras, röra sig mot mitten, omfamna socialliberalismen och acceptera att Amerika kommer att spela en mindre framträdande roll i världen. Allt det är struntprat, vilket är anledningen till att Republikanerna kommer att förkasta det. Deras ideologi är inte ett problem.”

Finns ljuspunkter för partiet

Fred Barnes pekar på att George W Bush fick 44 procent av de latinamerikanska rösterna i valet 2004.

”Hade Romney klarat det hade han kommit närmare en vinst. Han kanske till och med hade vunnit.”

Och det finns ljuspunkter för partiet. Republikanerna utvidgade sin dominans i delstaterna och lyckades öka antalet republikanska guvernörer till 30, vilket är det högsta antalet på mer än 10 år. Partiet har fortfarande greppet om kongressen och från flera håll hörs optimistiska röster inför kongressvalet om två år.

Romney – en opålitlig politiker?

Enligt SVT:s Bo Inge Andersson kan Mitt Romneys ständiga byte av åsikter ha gjort honom till en opålitlig politiker i mångas ögon.

– Han presenterade sig i våras under primärvalen som strängt konservativ, efter att tidigare ha profilerat sig som progressiv. Och nu i höstas har han istället ändrat sig och gått mot mitten.

De kritiker som SVT:s Lisa Carlsson har mött i Boston har återgått till sin gamla kritik – Mitt Romney var alldeles för liberal. Nästa gång ska de verkligen plocka fram en konservativ presidentkandidat.

– Får de här grupperna inom det republikanska partiet sin vilja fram kommer partiet att ta ytterligare ett steg åt höger. Det verkar som att det här valet snarare har ökat klyftan mellan demokrater och republikaner, säger Lisa Carlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2012

Mer i ämnet