Jeffrey Katzenberg (t.v.) har skänkt 170 miljoner kronor till Obama – och Sheldon Adelson (t.h.) har skänkt 220 miljoner kronor till Romney. Foto: ScanpixVisa alla (3)
Visa alla (3)

De har skänkt miljoner till kampanjerna

Uppdaterad
Publicerad

Kampanjerna inför årets presidentval i USA har varit de dyraste valkampanjerna någonsin. De som lättat på plånboken kan oftast förvänta sig något tillbaka.

En presidentvalskampanj i USA kostar – och den kostar mycket. Omkring tre miljarder dollar har båda kandidaterna samlat ihop, enligt nyhetsbyrån Reuters. Mycket av pengarna har gått till reklam, men även postutskick och löner till kampanjarbetarna står på listan.

2010 fällde Högsta domstolen ett utslag, Citzens United, som ändrade kampanjfinansen. Numera får såväl företag som privatpersoner skänka obegränsade summor till kampanjer så länge det rör sig om direkta bidrag till kandidaten.

Har inflytande

Storfinansiärer till kampanjer kan ha ett stort inflytande. Ofta blir de inbjudna till representationsmiddagar i Vita huset och andra evenemang med presidenten.

De kan även komma med inspel om politiska frågor som kan påverka deras intressen. De kan även förvänta sig ambassadörsposter eller att bli utsedda som rådgivare i olika frågor.

Moderedaktör blir ambassadör

Vid sidan av dessa har ett flertal kändisar och storföretagare slutit upp bakom kandidaterna. En av de mer namnkunniga är den inflytelserika modetidninge Vougs chefredaktör, Anna Wintour.

Hon ska ha hjälpt till att samla ihop över 17 miljoner kronor till Barack Obamas kampanj under 2011 och 2012. Nu finns det spekulationer om hon förväntas utnämnas till ambassadör i Paris som tack för sina insatser.

Nyhetsbyrån Associated Press undersökte i oktober vilka som då bidragit till de båda kandidaternas kampanjer. Bland de som lättat på plånboken fanns allt från företagare till chefredaktörer.

Här är de som bidrog mest med pengar enligt Associated Press:

De gav till Barack Obamas kampanj:

*Jeffrey Katzenberg, 61, filmproducent och vd för DreamWorks: 170 miljoner kronor

*Irwin Jacobs, 78, grundare och före detta ordförande för Qualcomm: 140 miljoner kronor

*Fred Eychaner, grundare av Newsweb Corp: 130 miljoner kronor

*Jon Stryker, 54, filantrop: 13 miljoner kronor

*Steve Mostyn, 41, advokat: 13 miljoner kronor

De gav till Mitt Romneys kampanj:

*Sheldon Adelson, 79, äger Las Vegas Sands casion: 220 miljoner kronor

*Harold Simmons, 81, äger Contran Corp: 104 miljoner kronor

*Bob J. Perry, 80, fastighetsmogul: 103 miljoner kronor

*Robert Rowling, 58, äger TRT Holdings: 27 miljoner kronor

*William Koch, 72 el- och gruvmiljardär: 20 miljoner kronor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA-valet 2012

Mer i ämnet