Den republikanske kongressledamoten Paul Broun Foto: Scanpix

”Evolutionsteorin är djävulens lögner”

Uppdaterad
Publicerad

Evolutionen och Big Bang-teorin är lögner från helvetets djupaste hålor. Det säger en republikansk kongressledamot.

”Guds ord är sant, det har jag förstått. Alltjag har lärt mig om evolutionen och Big Bang-teorin är lögner från helvetesdjupaste hålor. Det är lögner som ska hindra oss från att förstå att vi behöveren frälsare”.

Uttalandet kommer från den republikanskekongressledamoten Paul Broun som filmades då han höll ett tal under en banketti Liberty Baptist church i Hartwell Georgia.

USA-val 2012

Talet hölls för några dagar sedan, men envideoinspelning som lades upp på nätet i helgen gjorde kongressledamotensåsikter kända även utanför delstaten.

Broun sade också att han hittat en rad vetenskapligabevis på att jorden egentligen är långt mycket yngre än vad vetenskapen sedanlänge slagit fast.

”Jag tror att jorden skapade på sex dagar. Detär vad bibeln säger”.

Precis som en annan republikan som haftproblem med vetenskaplig evidens, Todd Akin, sitter Broun i kongressensvetenskapskommitté. Han har alltså reell makt över hur vetenskap diskuteras påden högsta politiska nivån i landet.     

Broun, som dessutom är doktor, har tidigareavfärdat teorin om att människan ligger bakom den globala uppvärmningen som en konspirationsteori.

Republikanen, som suttit i kongressen sedan 2007,kampanjar just nu för att bli återvald i november – vilket han med störstasannolikhet kommer att bli då ingen motståndare från demokraterna utmanarhonom om platsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2012

Mer i ämnet