Ja till enkönade äktenskap Visa alla (2)
Visa alla (2)

Ja till enkönade äktenskap och marijuana

Uppdaterad
Publicerad

Världens uppmärksamhet må ha legat på presidentvalet, men i skuggan av det har de amerikanska väljarna folkomröstat i olika delstater om enkönade äktenskap, marijuanaleaglisering och obligatorisk kondomanvändning för porrstjärnor.

Enkönade äktenskap var en av frågorna som fyra delstater röstade om. I Maryland, Maine och Washington vann ja-sidan, i Minnesota segrade nej-sidan. 28 gånger har de amerikanska väljarna  folkomröstat om enkönade äktenskap, och lika många gånger har nej-sidan vunnit eller så har väljarna överlåtit åt lagstiftarna att besluta.  I de tre stater där det nu är tillåtet, får personer av samma kön nu vigas både i kyrka och borgerligt.

Första öppet homosexuella senatorn

Det var inte bara i Maine, Maryland och Washington som politisk historia skrevs. För första gången fick senaten sin första öppet homosexuella senator. Det är demokraten Tammy Baldwin som tar plats i senaten för Wisconsin. Hon vann över den förre republikanske guvernören Tommy Thompson efter en rekorddyr valkampanj, enligt Reuters. Hon är 50 år och blir Wisconsins första kvinnliga senator.

– Jag är medveten om att jag blir den första öppet homosexuella medlemmen av senaten . Men jag ställde inte upp för att skriva historia, jag ställde upp för att göra skillnad, sade hon i sitt segertal.

Legalisering av marijuana

Delstaterna Colorado och och Washington röstade ja till att legalisera marijuana för rekreationellt bruk. I Colorado har både republikanska och demokratiska politiker varit emot legaliseringen. Den demokratiske guvenören i Colorado, John Hickenlooper sade till brittiska tidningen The Guardian efter resultatet:

– Det här kommer att bli en komplicerad process men vi har för avsikt att genomföra det. Med det sagt innebär det fortfarande att marijuana är en olaglig drog enligt federala lagar.

Porrstjärnor ska bära kondom

Redan i december förra året beslutade Kalifornien att man skulle folkomrösta om huruvida porrfilmsstjärnor skulle använda kondom vid filminspelingar. Det är framför allt den Los Angeles-baserade organisationen AIDS Healthcare Foundation som ligger bakom kravet på kondom. Organisationen menar att det är en fråga om arbetsmiljö och skydd på jobbet. Arbetsgivarna –porrfilmsindustrin, som är de som ska stå för kondomerna, har varit emot då man menar att folk inte köper porrfilmer där man använder kondom. Vi den senaste räkningen ledde ja-sidan med närmare 60% mot nej-sidans 39%.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA-valet 2012

Mer i ämnet
Ja till enkönade äktenskap
Marijuanalegalisering vann i Colorado Foto: Scanpix