Det var långa köer i Florida under valdagen. Foto: Scanpix

Kökritik: ”Vissa ger upp”

Publicerad

Valobservatören och riksdagsledamoten Kent Härstedt (S) kritiserar de långa köer till vallokalerna som uppstått i flera delstater.
– Vissa väljare ger upp, säger han till TT.

Kent Härstedt som är vice ordförande i den svenska OSSE-delegationen, är på plats i USA tillsammans med ett hundratal andra valobservatörer från ett 30-tal länder för att övervaka valet i landets vågmästar-delstater.

Han och riksdagsledamoten Rickard Nordin (C) besökte under tisdagen vallokaler i Virginia och Washington – och slogs av de långa köer som många väljare tvingats stå i.

–Vi har inte förväntat oss, och inte heller sett, något valfusk. Men i en så utvecklad demokrati är det inte okej att man ska behöva vänta i två-tre timmar för att få lägga sin röst, det är inget som gynnar ett högt valdeltagande. I Virginia är det väldigt kallt, och det gör ju att vissa ger upp, säger han till TT på telefon från Washington.

Imponerad över tålamodet

–Samtidigt är jag imponerad över det amerikanska folkets tålamod, det har inte klagats mycket på de platser jag har varit på.

OSSE är på plats i USA främst att på grund av att Ryssland vägrade ta emot valobservatörer om inte USA också gjorde det, enligt Härstedt.

-Vi utför inte en valbevakning på samma sätt som om det vore Ryssland eller Vitryssland, här finns också andra kritiskt granskande, oberoende observatörer

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer