Libertarianen Gary Johnson gjorde ett framgångsrikt presidentval. Foto: Scanpix

Libertarianerna gjorde rekordval i USA

Uppdaterad
Publicerad

I skuggan av Obama och Romney ställde en rad mindre partier upp i det amerikanska presidentvalet. Ett av dem fick över 1 procent av folkets röster.

Libertarianernas partiledare Gary Johnson har hittills (det räknas fortfarande) samlat ihop 1.166.115 röster, vilket gör att han är den mest framgångsrika kandidaten i partiets historia.

– Vårt uppdrag är slutfört. Vi erbjöd ett sant “liten stat/individuell frihet”-alternativ och vi har satt ihop en organisation som kan föra det här budskapet vidare, sade Gary Johnson.

USA-val 2012

Grundades 1970

Partiet grundades 1970 och är USA:s tredje största. Politiskt står man någonstans i mitten av demokraterna och republikanerna. I sociala frågor lutar man vänster och i ekonomiska frågor åt höger.

Förenklat kan man säga att en mindre stat och större civila rättigheter är kärnan i partiprogrammet.

Nuvarande partiledaren Gary Johnson, 59, har gjort två rundor som guvernör i New Mexico, och startade årets presidentkampanj som republikan, men bytte senare sida.

I Johnsons valplattform ingick bland annat legalisering av marijuana, minskning av USA:s militära närvaro utomlands samt kraftiga nedskärningar inom den offentliga sektorn. 

Grön kandidat blev fjärde störst

Senaste en kandidat från ett tredje parti varit så framgångsrik var när Ralph Nader och det gröna partiet fick 2.882.000 röster i presidentvalet 2000, och då kan ha bidragit till att Al Gore förlorade Florida och därmed hela valet till George W. Bush.

Det gröna partiets nuvarande partiledare Jill Stein blev med 408.430 röster den fjärde största kandidaten i årets presidentval.

En besvikelse för partiet som grundades 1991 och bland annat kämpar för ett ekologiskt hållbart USA, social rättvisa och gräsrotsdemokrati.

Jill Stein uppmärksammades senast då hon inför den andra tv-sända debatten mellan Barack Obama och Mitt Romney greps utanför Hofstra-universitet i New York, när hon protesterade mot att de mindre partierna stängs ute från de stora tv-debatterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2012

Mer i ämnet