USA:s president Barack Obama kampanjar inför valet 2012. Foto: ScanpixVisa alla (3)
Visa alla (3)

Miljarder dollar i USA:s valkampanjer

Uppdaterad
Publicerad

Begränsningarna för hur mycket amerikanska politiker får ta emot i kampanjpengar har tagits bort. Nu får företag och organisationer bidra med hur mycket som helst. Slutnotan för kampanjerna väntas bli närmare sex miljarder dollar.

Numera  får företag och organisationer satsa obegränsat med pengar i särskilda fonder, så kallade super PACs.

Genom fonderna har hittills över 135 miljoner dollar satsats på enskilda kandidater inför valen i höst. Det mesta kommer från enskilda rika personer.

Av de 135 miljonerna i fonderna kommer mer än två tredjedelar från 46 enskilda personer med stora resurser.

-Det är en mycket, mycket liten del av invånarna som är så aggressivt aktiva och som ger ut miljontals dollar per person, säger Bob Biersack på Center for Responsive Politics, en obunden organisation som granskar pengarna i amerikansk politik.

Enligt David Keating på Center for Competitive Politics, en republikansk organisation som arbetar för fria pengar i politiken,  är det inte särskilt effektivt att stå ”i ett gathörn och skrika”.

-En del människor är rika, en del är berömda. En del är både berömda och rika. Sådana människor är mer inflytelserika än människor som varken är rika eller berömda, säger David Keating.

Stå i gathörnet

Vill man påverka utan att vara känd eller rik får man lita på traditionella metoder. Så är det till exempel i delstaten Virginia där höstens val väntas bli jämnt.

Ungdomarna, som jobbar för att presidenten och demokraten Barack Obama ska bli omvald, hoppas att personliga kontakter och telefonsamtal ska ge samma resultat som pengar och tv-reklam.

Republikanerna knappar in

Demokraterna är välorganiserade och har dessutom mer pengar genom presidentens egen välfyllda kampanjfond.

Men Republikanerna har många fler ”super PACs” med mycket mer pengar och knappar därmed in försprånget.

Årets valrörelse kommer att slå alla tidigare rekord i hur mycket pengar som satsas.  

-Om vi bara räknar med valen på federal nivå, president- och kongressval, kan man räkna med att uppemot sex miljarder dollar kommer att läggas ut,  säger Bob Biersack.        

Se exempel på reklamfilmer mot respektive för president Obama genom att klicka på lilla bilden till höger!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA-valet 2012

Mer i ämnet