Foto: Scanpix

Republikan i blåsväder efter ny abort-groda

Tom Smith, som försöker bli senator för Pennsylvania, jämställde att bli gravid efter en våldtäkt med att bli gravid utanför äktenskapet.

Ledamoten i representanthuset i Washington Todd Akin, som kandiderar till USA-senaten, sade förra veckan att våldtäkter sällan leder till graviditet, ett uttalande som kritiserats hårt.

Nu har ännu en republikan utlöst ett bråk i abortfrågan.

Tom Smith, som försöker bli senator för Pennsylvania, sade till journalister på måndagen att aborter bör förbjudas utan undantag.

På frågan hur han skulle känna det om en dotter eller dotterdotter blir med barn vid en våldtäkt svarade han att ”något liknande” hade hänt i hans släkt och att den kvinnan födde sitt barn.

–Hon valde livet, och jag berömmer henne för det. Hon visste hur jag känner. Men, som tur för mig, så behövde jag inte...hon valde som jag trodde. Missförstå mig inte, det var inte våldtäkt, svarade han enligt Huffington Post.

Jämställde med utomäktenskapligt barn

När en reporter bad Smith att klargöra vad ”något liknande” som att bli gravid efter en våldtäkt var svarade Smith: ”Hon fick ett barn utanför äktenskapet.”

–Sätt er in i en fars situation, ja, jag anser att det är samma sak, svarade han.

Smith släpar efter i opinionen i kampen med demokraten Bob Casey om den ena av Pennsylvanias två senatsplatser.

”Kommentaren har blivit missförstådd”

Megan Piwowar, talesperson för Smith, sade på måndagskvällen att Smiths kommentar blivit missförstådd och att den som blivit gravid utanför äktenskapet i familjen inte var hans dotter.

-Tom Smith värnar livets helgd och anser att det börjar vid befruktningen. Trots att hans ord kanske var mindre väl valda, så gjorde han vid inget tillfälle den jämförelsen som en del har gjort gällande. När han fick frågan om han gjorde den jämförelsen var hans svar tydligt, ”nej, nej, nej.” Tom talade om det svåra beslut som hans familj fick ta, inte om sättet hans dotter blivit gravid på.”

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA-valet 2012

Mer i ämnet