SVT:s Bo Inge Andersson om de vikande siffrorna efter tv-debatten Foto: Scanpix/SVT

”Obama får skylla sig själv”

Uppdaterad
Publicerad

De första opinionsmätningarna efter president Barack Obamas misslyckade tv-debatt med Mitt Romney visar att Romney nu leder i ett par viktiga delstater.

Det är opinionsinstituten Rasmussen och We ask America som har kommit med de nya siffrorna.  

Enligt dem skulle Romney i genomsnitt nu leda i det viktiga Florida med 2,5 procent. Tidigare låg Obama 2,5 procent före honom. I Virginia leder nu Romney med i snitt 2 procent. Tidigare låg Obama före med samma siffror.

Knappar in
Det är små förändringar som ligger inom den statistiska felmarginalen, men siffrorna tyder ändå på att väljarna anser att Romney vann debatten. I den likaledes viktiga delstaten Ohio har opinionsläget i princip inte ändrats.

Enligt en opinionsmätning för nyhetsbyrån Reuters, som gäller hela USA, ska Romney ha knappat in på Obamas ledning. Obama leder nu bara med två procent.

Enligt RealClearPolitics sammanställning ligger Obama nu på i genomsnitt plus 1,4procent. För ungefär en vecka sen var siffran 4,1.

Magiskt tal
Det som kan påverka Obamas siffror i positiv riktning är de nya arbetslöshetssiffror som publicerades i fredags. Det är de bästa siffrorna sedan januari 2009, då Obama ju installerades.

Septembersiffran blev 7,8 procent. Det är ett magiskt tal. I opinionsmätarnas kretsar har det ansetts att ingen president i modern tid har blivit återvald om siffrorna legat på 8 procent eller mer.

I polemiken med Romney spelar de också en roll: Romneysidan har anklagat Obama just för att ha över 8 procents arbetslöshet.

Varför misslyckades han?
Fast det just nu ser ut som om Obama har förlorat väljarandelar på grund av sin dåliga prestation i tv-debatten i onsdags kan jobbsiffrorna hjälpa honom den närmaste tiden.

Under tiden fortsätter diskussionen i det politiska etablissemanget om varför Obama misslyckades.

Får skylla sig själv
Den kände kommentatorn Dana Milbank i Washington Post skriver på lördagen en kolumn som kan sammfattas: Obama får skylla sig själv.

Milbank skriver att Obama ivrigt arbetat på att aldrig kunna bli ifrågasatt. Han har undvikit skarpa frågor från medierna och har omgett sig med rådgivare som är ja-sägare och ryggdunkare.

Hållit sig borta
Milbank påpekar också att Obama slagit ett föga smickrande rekord: Han är den president i modern tid som på olika sätt mest har hållit sig borta från mediernas kritiska frågor.

Han har svarat på frågor betydligt färre gånger än Ronald Reagan, George H. W. Bush, Bill Clinton och George W. Bush. Han har också undvikit att ta frågor från ledamöter av kongressen.

Undvikit att svara
Milbank citerar bland annat en undersökning som visar att Obama fram till den 30 september bara hållit 19 presskonferenser i Vita Huset. Siffrorna för andra presidenter var: Reagan 26, Bush den äldre 59, Bill Clinton 31. Bara Bush d.y. höll färre – 13, men det kritiserades han hårt för.

Obama har också undvikit mera informella fråga-svar-möten med medierna. George Bush d. y. höll 340 sådana. Obamas siffra är bara 105.

Han har hellre framträtt i mysiga pratshower och i andra tv-sammanhang där utfrågarna bara ställt vänliga frågor och låtit Obama orera fritt.

Obamas kroppsspråk
Milbank menar att Obama är en president som sitter instängd i en bubbla, det vill säga skyddas från att konfronteras med verkligheten.

Han kunde därför inte klara av situationen när Mitt Romney gick till attack mot honom.

Obamas kroppsspråk visade tydligt – enligt Milbank – att han kände det som under sin värdighet att debattera med Romney.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA-valet 2012

Mer i ämnet