Foto: Scanpix

”Ser sig som offer och betalar ingen skatt”

Publicerad

Mitt Romney har hamnat i blåsväder efter att på en smygfilmad video kallat hälften av amerikanerna för bidragsberoende ”offer” som inte betalar skatt.

President Obamas kampanjstab var inte sen att kasta sig över videon och ifrågasätta hur Romney ska kunna tjäna som president när han avskrivit halva nationen.

videon, som lagts ut av vänstertidskriften Mother Jones, hörs Romney säga att de 47 procent som kommer att rösta på Obama är beroende av staten och inte är några ”att bry sig om”.

–Det är 47 procent som stödjer honom, som är beroende av staten, som ser sig själva som offer, som tror att det är statens uppgift att ta hand om dem, som anser att de har rätt till sjukvård, mat, bostad och allt möjligt, säger Romney vid ett möte med välbärgade donatorer till hans valkampanj.

–Det är människor som inte betalar någon inkomstskatt. Så vårt budskap om lägre skatt är inte relevant för dem. Jag kommer aldrig att klara av att övertala dem att ta ansvar för sina egna liv, fortsätter han.

Enligt Demokraterna visar Romney att han är en mångmiljonär som inte förstår sig på vanligt folk.

–Det är chockerande att en kandidat förklarar för rika donatorer att halva USA ser på sig själv som offer med rätt till socialhjälp. Det är svårt att vara president för alla amerikaner när man så föraktfullt avskriver halva nationen, säger Obamas kampanjledare Jim Messina.

Ber om ursäkt

Mitt Romney själv höll en presskonferens sent på måndagskvällen. Där medgav han att videon var äkta, men bad inte om ursäkt för vad han sagt. Däremot erkände han att uttalandet inte var särskilt smakfullt komponerat.  

Romney säger också att han vill se hela videon publicerad, inte bara de korta klipp som nu ligger ute, rapporterar AFP.

–Jag svarade oförberett på en fråga och skulle säkert ha kunnat uttrycka mig klarare och effektivare i ett annat sammanhang.

–Självklart vill jag hjälpa alla amerikaner. Alla amerikaner har en ljus och blomstrande framtid.

Videon spelades i maj i år på en privat fundraiser för välbärgade bidragsgivare i Boca Raton, Florida. En plats på eventet kostade 50.000 dollar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA-valet 2012

Mer i ämnet