Kartan visar vem som vunnit vilken delstat, Clinton blått och Trump rött.

Så här röstade amerikanerna

Uppdaterad
Publicerad

Bara åtta procent av USA:s afroamerikaner röstade på Donald Trump och sju av tio väljare är oroliga för hur den nye presidenteten behandlar kvinnor, det visar CNN:s vallokalsundersökning.

Statistiken, som bygger på svar som väljare gett när de lämnat vallokalerna, visar hur vitt skilda väljargrupper de två kandidaterna har. Donald Trump har under valrörelsens gång sagt att det svarta samhället i USA är ”i sitt värsta skick någonsin” – inte ett framgångskoncept för att vinna afroamerikanska röster. Enligt undersökningen ville 88 procent av afroamerikanerna i USA se Hillary Clinton hålla segertal istället för Trump som bara fick 8 procent av deras röster.

Männen röstade på Trump

Att se Hillary Clinton hålla ett segertal önskade även 54 procent av de kvinnliga väljarna, medan 53 procent av männen röstade på Trump. Hans uttalande om kvinnor har lett till att en klar majoritet, 71 procent av väljarna, svarade att de var oroliga för hur han behandlar kvinnor.

Skillnaden blir som störst mellan kandidaterna när USA:s vita majoritet ställs mot svarta, amerikaner med latinamerikanska rötter och andra etniska minoriteter.

Trump var också den äldre generationens val. I samtliga åldersgrupper över 40 säkrade Trump majoriteten av rösterna, medan Hillary Clinton tog hem de yngre och förstagångsväljarnas röster.

Enligt TT Nyhetsbyrån pekar statistiken också på att Trump inte bars fram av människor med dålig ekonomi – snarare tvärtom: Han tog hem fler röster än Clinton i gruppen som tjänar mer än 50 000 dollar om året (motsvarande omkring 450 000 kronor), men blev slagen av Clinton i väljargruppen som tjänar mindre än så.

Utbildade valde Clinton

Clinton tog hem fler röster än Trump i gruppen som har en högskoleexamen. Undersökningen visar också att bara 12 procent ändrade åsikt om vem de skulle rösta på under de senaste dagarna och veckorna, vilket innebär att de senaste händelserna kring kandidaterna inte har spelat så stor roll för resultatet.

Många uppgav också att de skulle känna sig rädda om Trump vann valet. 37 procent sa att de skulle känna sig rädda om Trump vann och 21 procent skulle vara oroliga. Clinton fick något lägre siffror, 29 procent uppgav att de skulle känna sig rädda och 21 procent orolig.

Trumps väljare enligt CNN:s vallokalsundersökning. Foto: SVT

Afroamerikaner: Hillary Clinton 88 %, Donald Trump 8 %

Latinos: Hillary Clinton 65 %, Donald Trump 29 %

Kvinnor: Hillary Clinton: 54 %, Donald Trump: 46 %

Män: Hillary Clinton: 47 % , Donald Trump: 53 %

18 – 29 år gamla: Hillary Clinton: 54 %, Donald Trump; 37 %

30 – 44 år gamla: Hillary Clinton: 50 %, Donald Trump: 42 %

45 – 64 år gamla: Hillary Clinton: 44 %, Donald Trump: 53 %

65 och äldre: Hillary Clinton: 45 %, Donald Trump: 53 %

Källa: CNN (Undersökningen bygger på svaren från 24 500 väljare över hela landet som tillfrågades av mediebolaget när de besökte vallokalerna.)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet