Foto: Scanpix

Se hela Obamas segertal

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett känslosamt tal av en president som inte kunnat ta segern för given. Barack Obama hyllade både de egna anhängarna och alla amerikaner i dag.

Jublet steg när den återvalde presidenten klev upp på scenen vid demokraternas presidentvalvaka i Barack Obamas tidigare hemstad Chicago. Det var en rörd Barack Obama som talade till en hel nation.

– Vi är en amerikansk familj och vi stiger och faller som en nation, och som ett folk, sa Barack Obama i segertalet.

USA-val 2012

Betonade respekt för Romney

För trots en övertygande mandatseger för Obama med nästan 100 elektorsröster så skilde det sammantaget mindre än två procent mellan presidentkandidaterna i andelen unika röster bland befolkningen i sin helhet.

Och Barack Obama betonade stor respekt för sin motståndare republikanen Mitt Romney.

– Jag har tackat Mitt Romney för ett gott utkämpat val. Jag kommer att träffa honom senare i veckan för att se om det finns områden där vi kan samarbeta.

Barack Obama riktade sig också tydligt till hela nationen när han talade om den glädje och stolthet han kände inför det amerikanska folket.

Han betonade särskilt hur han inspireras av den generositet som många, både republikaner och demokrater visat, under och efter stormen Sandy.

– Vi är en nation som aldrig slutar bry oss, säger Barack Obama

Svåra uppgifter väntar

Barack Obama riktade också känslosamma tack till sin fru och sina barn men skojade samtidigt om att det nog ändå inte skulle bli en ny hund i Vita huset.

Men bara timmar efter valsegern betonar de flesta kommentatorer att den återvalde presidentens uppgifter är stora och svåra, inte minst med tanke på USA:s fortsatta ekonomiska problem.

Det underströkvisserligen även Obama i sitt tal, men kanske med större tillförsikt än analytikerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2012

Mer i ämnet