Barack Obama håller nästan alltid starka tal, även i dag, säger retorikexpert Fredrik Söderquist. Foto: Scanpix

”Tal Obamas bästa gren”

Uppdaterad
Publicerad

Det var inte ett lika starkt tal som vid förra valsegern, men det var bra och Obama gjorde det han skulle. Det anser retorikexperten Fredrik Söderquist. Även Romney får med beröm godkänt.

Stora förväntningar vilade på den återvalde presidenten inför segertalet som Barack Obama höll från demokraternas valvaka i morse svensk tid.

– Det var ett bra tal, men kanske ett lite blekare tal än förra gången, men då var ju också överraskningseffekten större, säger Fredrik Söderquist, studierektor i retorik vid Södertörns Högskola.

USA-val 2012

Han studerade de båda kandidaternas tal för SVT:s räkning och anser att Obama gör sig mycket bättre i tal än i debatter.

– Det här är Barack Obamas paradgren. Han är känd för att hålla starka tal och är väldigt inlevelsefull. Han har också skickliga talskrivare, säger Fredrik Söderquist.

Han jämför Obamas insatser i debatterna inför valet då han inte levde upp till förväntningarna, och inte alls verkade komma till sin rätt.

Rör sig åt republikanernas håll

När det gäller innehållet i talet så anser han att Barack Obama har förflyttat sig åt det republikanska hållet sedan segertalet för fyra år sedan.

– Han använde ord som signalerar republikanska värden i högre utsträckning än vad han gjorde då.

Gjorde han det medvetet?

– Ja, det är jag helt övertygad om. Det var ett tal som skulle ena nationen, och visa att Obama är beredd att samarbeta med republikaner framöver. Det ligger också i linje med vad båda kandidaterna lovade, säger Fredrik Söderquist.

Han tar också upp exempel på berättelser ur talet som Obama använde för att skapa identifikation. Som med flickan med reumatism som nu överlever tack vare den omdebatterade sjukvårdsreformen.

Romney får också godkänt

Samtidigt som Obama använde knep som att hänvisa till historien för att peka på det som enar folket, så gjorde Mitt Romney också en insats som Fredrik Söderquist ger med beröm godkänt.

– Han levererade. Det var ett bra förlorartal som innehöll alla de sedvanliga delarna. Ett hyllande av Amerika istället för av motståndaren, och Romney uttryckte också respekt genom att säga att han bad för välgång för Obama.

Är det fortfarande stor skillnad på gränserna för svensk och amerikansk retorik?

– Ja, det är det. Att hänvisa till svensk stormaktstid och religionen är svårt att tänka sig i Sverige. Här koncentrarar vi oss mer på att tala om vardagen. Om naturen och en bra ekonomi, det är stor skillnad, säger Fredrik Söderquist.

Nästa tal han kommer att studera är Obamas installationstal i januari.

– Det amerikanska valet är en högtidsstund för alla oss som är intresserade av retorik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2012

Mer i ämnet