Foto: Scanpix

Framtiden för den amerikanska drömmen

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Folke Rydén och Bengt Norborg har i 20 år följt några amerikanska familjer under tre presidentvalskampanjer. Också i år får vi höra familjernas tankar om vägen mot framtiden för Amerika.

Delia West, i Georgia, är änka och trodde hon kanske kunde pensionera sig vid det här laget och leva ett lugnt liv vid en strand eller i bergen.

Men det blev inte så. Hon sliter med sin loppmarknad och förtjänar sitt uppehälle så länge det går. Hennes dröm har gått i kras.

Hennes dotter, Blake i Nashville, är sjuksköterska. Hon är nöjd med livet men ser orättvisor och klasskillnader. Hon tror att Barack Obama är rätt man för Amerika och hennes dröm lever.

Familjen Pierce, i New Hampshire, håller på Mitt Romney. Heidi och Peter är egna företagare och rädda för höjda skatter.

Deras barn är på väg ut i arbetslivet efter college. Äldsta dottern Chelsea har dock haft det svårt att hitta ett heltidsjobb men har fått sjukförsäkring genom president Obamas reform.

Chelsea är inte säker på att hon får ett lika bra liv som sina föräldrar. Hennes yngre syster, Hanna, som just blivit färdig ingenjör, ser däremot inga hinder alls i livet. Hon räknar med att tillhöra ”the top 1 percent”.

Nu ska de rösta och välja väg för Amerika.

Dessutom är själva vägvalet tydligare än på länge:

I president Obamas Amerika växer statens roll och medborgarnas skyldigheter och ansvar blir tydligare, framtiden ska klaras genom fördelning och samarbete.

I Romneys Amerika däremot blir individens vilja, uppfinningsrikedom och arbete avgörande för hur var och en ska klara sig.

SVT:s Bengt Norborg och Folke Rydén har i 20 år följt några amerikanska familjer under tre presidentvalskampanjer.

Första gången 1992, när demokraten Bill Clinton valdes till president. Andra gången 2008 när Barack Obama blev USA:s senaste president.  Och så nu, 2012, när Obama och Romney gör upp om makten i Vita huset.

I unika återblickar följer vi familjerna West och Pierce fram till i dag och hör deras tankar om vägen mot framtiden för Amerika. 

Se alla inslag i serien här till höger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drömmar i presidentvalets USA

Mer i ämnet