Utmaningen: Extrem kyla för att frakta vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har slutit avtal om flera olika vaccin mot covid-19. Men en stor utmaning är att vaccinen kräver extrem kyla för att inte förstöras.

I veckan meddelade regeringen att Sverige har slutit ytterligare ett avtal om att köpa in vaccin. Vaccinet köps från Pzifer/Biontech och ska enligt bolaget ge ett 95 procentigt skydd.

Men, en utmaning med det nya vaccinet är att det måste förvaras extremt kallt, temperaturer på omkring 70 minusgrader krävs för att inte vaccinet ska förstöras.

Coronapandemin

Därför blir distributionen en stor utmaning.

– De flesta vaccin måste ju hållas kallt och det är ju en extrem logistisk utmaning, säger Anna Blideman, medicinsk rådgivare på Läkare utan gränser.

Läkare utan gränser vädjar nu till läkemedelsbolagen att ta fram vaccin som är värmetåliga och enkla att använda för att människor över hela världen enklare ska kunna ta del av framtida vaccin.

I videon visar Pfizer hur hanteringen av ett vaccin som kräver extremt låga temperaturer skulle kunna gå till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet