• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: AP / Oliver BunicVisa alla (6)
Visa alla (6)

10-årige ”Lilla Picasso” ställer ut sin konst i serbiskt flyktingläger

10-årige Farhad Noory från Afghanistan har levt i ett flyktingläger i Belgrad med sin familj i åtta månader. På den korta tiden har hans artistiska förmågor gjort honom känd under smeknamnet ”Lilla Picasso”. Under onsdagen ställde han för första gången ut sin konst.

För drygt åtta månader sedan kom Farhad Noory till ett flyktingläger i den serbiska huvudstaden, tillsammans med sina föräldrar och två yngre bröder. Familjen var enligt nyhetsbyrån AFP en del av den stora grupp migranter och flyktingar från Sydvästasien och Afrika och fastnade på vägen när den så kallade Balkanrutten stängdes under 2016.

Skickades till måleriskola

Farhad hann inte tillbringa lång tid i lägret innan hjälparbetare upptäckte att han hade en konstnärlig ådra värd att uppmuntra.

– Vi insåg snabbt hur talangfull han var och skickade honom till en måleriskola och en tre månader lång fotografi-workshop, så det här är en retrospektiv utställning över allt han har lärt sig, berättar Edin Sinanovic från en lokal ideell flyktingorganisation för AFP.

Foto: AP / Oliver Bunic

”Lilla Picasso” har bland annat porträtterat Tysklands förbundskansler Angela Merkel, den spanska surrealisten Salvador Dali, skådespelaren Angelina Jolie och fotbollsspelaren Christiano Ronaldo. Hans fotografier, svartvita teckningar och målningar har nu gjort honom till något av en lokal mediakändis.

”Vi måste vara snälla”

Men Farhad har velat göra mer än att bara ställa ut och tjäna mindre summor på sina alster. Därför valde han att dedikera onsdagens dagsutställning på ett café i centrala Belgrad till en cancerdrabbad 6-årig serbisk pojke, i hopp om att kunna samla in pengar till hans eftervård.

”Vi måste vara snälla”, sa en leende Farhad Noory som hoppades att han skulle få träffa pojken som han nu försöker samla in pengar åt.

Farhads familj är bland de 4.500 migranter som just nu bor i totalt 18 statligt drivna läger i Serbien, skriver AFP. Ungefär 40 procent av dessa är barn, enligt Ivan Miskovic från regeringens flyktingbyrå.

Den unge migranten drömmer nu om att åka till Schweiz för att studera måleri och språk.

LÄS MER: Flyktingsmugglare ändrar taktik i Medelhavet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer