100 000 vill ge Manning Fredspriset

Uppdaterad
Publicerad

100 000 namnunderskrifter lämnas i dag till Nobelkommitten i Oslo med kravet att Bradley Manning bör få Nobels fredspris.

Bradley Manning läckte över 700 000 dokument, som bland annat avslöjade amerikanska krigsförbrytelser i Irak som begicks mellan 2009 och 2010. I en film som Manning läckte till Wikileaks visar hur amerikanska soldater filmar samtidigt som en militärhelikopter skjuter ihjäl civila i Bagdad 2007.

Bradley Manning riskerar nu 136 års fängelse för bland annat spionage, datorbedrägeri och andra militära brott. Manning friades dock från den allvarligaste åtalspunkten, att han skulle hjälpt USA:s fienden, tidigare i somras.

Över 100 000 människor världen över anser nu att Bradley Manning borde få Nobels fredspris. Idag, klockan 15.00, överlämnas därför 100 000 namnunderskrifter till nobelkommiten i Oslo. Norman Solomon, en av grundarna till RootsAction.org, kommer att överlämna namnunderskrifterna med hjälp av en skrinda.

Två travar med namnunderskrifter låg skyddade under plast i skrindan för att inte förstöras av regn när de transporterades till kommiten.

Vid själva överlämnandet uppstod dock förvirring. Norman Solomon först bar in namnunderskrifterna till Nobelkommiten, men blev direkt utkörd. Anledningen var att klockan inte blivit tre ännu.

Men det är inte första gången som Bradley Manning nomineras till priset. Redan förra året fanns han med bland de nominerade, men Nobelkommiten valde då att istället ge fredspriset till Europeiska Unionen.

Enligt ordförande i Nobelkommiten i Norge har Bradley Manning en chans att få Nobels fredspris i år.

I år är även visselblåsaren Edward Snowden nominerad till Nobels fredspris.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer