Några av barnen inne på anläggningen vid gränsstationen i Clint där det efter en inspektion framkommit att det inte finns tillgång till dusch, rena kläder eller tillräckligt med mat. Foto: Paul Ratje / AFP / TT

100 migrantbarn tillbaka på gränsstation i Texas – trots skräck-berättelserna

Uppdaterad
Publicerad

På den lilla orten Clint i Texas pågår något “omänskligt som inte borde hända i USA”, enligt en professor i migrationsrätt. Här har hundratals barn från Latinamerika placerats i en anläggning vid en station nära gränsen till Mexiko. Platsen har hamnat i centrum för diskussionen om USA:s migrationskris. Nyligen flyttades barnen bort från anläggningen, nu har över 100 skickats tillbaka.
– Vi är inne i ett mörkt skede som nation, säger Terry Canals, Texas-ledamot i representanthuset.

Har du hört talas om den knappt 1 000 invånare stora orten Clint i närheten av gränsstaden El Paso? Inte jättekonstigt om svaret är nej. Den här veckan har platsen dock kastats rakt in i debatten om den ständigt växande migrantströmmen från Latinamerika till USA.

I Clint finns en gränsstation där man för bara några dagar sedan huserade flera hundra barn som anlänt till USA. Många av barnen har separerats från sina föräldrar när de kommit över gränsen, andra har kommit ensamma och sedan plockats upp av amerikanska myndigheter.

Nyligen beslutades att 249 barn skulle flyttas från den överfulla anläggningen i Clint till andra platser. Detta efter en inspektion där ett antal jurister fått tillåtelse att besöka stationen. Ett reportage i New York Times målar upp en mardrömslik bild av situationen i lägret.

”Barn som är väldigt sjuka ”

En av advokaterna som besökte anläggningen är Elora Mukherjee, professor på Columbia med inriktning på migrationsrätt. För CBS News berätter hon om vad som mötte det jurist-team som släpptes in på gränsstationen:

– Det är nedbrytande, omänskligt och borde inte kunna hända i USA.

Flera av barnen ska ha hållits inne på anläggningen vid gränsposten i flera veckor, vissa upp till en månad. Advokaten Warren Binford, professor och expert på barn- och familjerätt vid Williamette-universitetet i Oregon, berättar för BBC om vad han möttes av i Clint.

– De låses in i horribla celler där det är en helt öppen toalett i mitten av rummet, säger Binford och tillägger att detta är samma rum som barnen äter och sover i.

Enligt advokaten hade barnen han såg på plats inte badats regelbundet, och generellt fanns ”ingen som tog hand om dem”. Cellerna är överfulla och angripna av löss. Under tisdagen meddelade tull- och gränsmyndigheten att man vid en oberoende inspektion slagit fast att förhållandena på anläggningen i Clint är ”orimliga”.

– Barn hålls isolerade utan vuxenövervakning. Där finns barn som är väldigt, väldigt sjuka och bara ligger på mattor på golvet, berättar advokaten för BBC.

Frågan är bara vart barnen ska ta vägen. Under tisdagen fattades beslut om 100 av de barn som tidigare flyttats nu skickats tillbaka till anläggningen i Clint, rapporterar New York Times.

Anläggningen ligger i den lilla orten Clint, strax utanför gränsstaden El Paso i Texas Foto: José Luis Gonzalez / Reuters

Texas-ledamoten i representanthuset, demokraten Terry Canals, säger till tidningen att hanteringen av migranter i USA är ”långt under standard”.

– Vi är inne i ett mörkt skede som nation, och det krossar mitt hjärta.

”Håller inte med”

Chefen för USA:s tull- och gränsmyndighet (CBP), John Sanders, har meddelat att han lämnar sin post från och med 5 juli i år. Enligt amerikanska medier väntas Mark Morgan, ställföreträdande direktör vid migrationsmyndigheten ICE, föreslås som ny CBP-chef.

Morgan sade i en intervju till CBS News under tisdagen att han inte ser några ”systematiska problem” med migrantanläggningar i USA:

– Jag håller helt enkelt inte med om att det är gräsliga förhållanden. Finns det saker vi kan förändra och förbättra? Absolut.

Situationen i Clint, Texas, visar bara en liten bit av den större, mycket mer omfattande, migrationssituation som USA har att hantera. Den stora strömmen av människor som tar sig över gränsen från Mexiko utgörs i princip uteslutande av familjer från Centralamerika. Många flyr undan fattigdom och dödligt våld i sina hemländer.

Den 25 juni klubbade representanthuset, där Demokraterna har majoritet, igenom ett stödpaket på 4,5 miljoner dollar för krisläget vid gränsen mot Mexiko, rapporterar nyhetsbyrån AP. Pengarna ska användas för de tusentals familjer och ensamkommande barn som placerats i läger efter att de tagit sig in i USA.

Under maj månad greps över 144 000 migranter vid den amerikanska gränsen mot Mexiko, en ökning med hela 32 procent jämfört med föregående månad, rapporterar CNN.

Nivån är den högsta i USA på 13 år. Av de 144 000 människor som greps bedöms 133 000 har korsat gränsen på icke lagligt sätt.

Över 11 000 var ensamkommande barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer