Stefan Löfven och Petro Porosjenko under presskonferensen. Foto: TT

860 miljoner i lån till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer att erbjuda Ukraina ett bilateralt lån på 860 miljoner kronor, som regeringen hoppas kunna betala ut om ett år. Samtidigt förnyas ett tidigare samarbetsavtal där Sverige ska betala ut 220 miljoner kronor i bistånd per år fram till 2020.

Statsminister Stefan Löfven har varit hemlighetsfull kring vad han skulle ha med sig till Ukraina. Men i dag får vi veta att Sverige erbjuder Ukraina ett villkorat lån på 100 miljoner US dollar (cirka 860 miljoner kronor). Innan det verkställs måste det också godkännas av den svenska riksdagen.

– Du är en verklig vän av Ukraina, sa Ukrainas president Petro Porosjenko till Löfven under en gemensam presskonferens.

Lånet kommer att vara kopplat till IMF:s nya stödpaket till Ukraina, som IMF:s styrelse väntas fatta beslut om i dag. Räntan på lånet kommer att subventioneras, vilket ger Ukraina en mer förmånlig ränta än vad landet hade fått betala på marknaden.

Sverige har tidigare erbjudit liknande statsfinansiella stödlån till Lettland, Island och Irland.

Humanitärt stöd

Samtidigt förnyar Sverige också ett tidigare samarbetsavtal med Ukraina, där det det ska betalas ut svenskt bistånd på 220 miljoner kronor per år fram till år 2020. Stödet ska syfta till att skapa ökad ekonomisk integration med EU och en utveckling mot marknadsekonomi i Ukraina.

Dessutom har regeringen beslutat om ett humanitärt stöd på 50 miljoner kronor, som går via organisationerna UNHR, Unicef och Rädda barnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet