11 av totalt 14 personer saknas fortfarande när räddningsarbetet fortsätter på måndagen. Foto: AFP

Tre döda hittad efter att offshorefartyget Bourbon Rhode sjunkit

Uppdaterad
Publicerad

Tre av besättningsmedlemmarna har hittills hittats döda efter att offshorefartyget Bourbon Rhode i helgen sjönk i Atlanten till följd av orkanen Lorenzo. Tre av de totalt 14 personer som var ombord har räddats.

Det Luxemburg-flaggade fartyget var på väg från spanska Las Palmas till Guyanas huvudstad Georgetown. På grund av orkanen Lorenzo och dess 20 meter höga vågor började Bourbon Rhode ta in vatten i aktern och strax därpå slutade motorerna att fungera, enligt Seatrade Maritime News.

På söndagen bekräftade man att fartyget sjunkit, skriver The Maritime Executive.

Sökandet efter överlevande har pågått under hela helgen. På lördagen upptäckte flygplan från franska flottan samt från det amerikanska orkancentret (NHC), en livbåt med tre personer ombord som alla kunde räddas av ett fartyg senare under kvällen.

Under måndagens sökinsats hittades två kroppar och på tisdagen ytterligare en. De omkomna besättningsmedlemmarna hittades med hjälp av flygplan och fartyg inblandade i sökinsatsen.

Besättningen är hemmahörande i Ukraina, Ryssland, Filippinerna, Sydafrika och Kroatien.

”Fullt stöd under den svåra tiden”

Fem kommersiella fartyg har ändrat kurs för att hjälpa till i räddningsarbetet för att hitta dem som fortfarande saknas. Under måndagen fick man hjälp av den franska flottans helikoptrar och fregatten Ventôse, skriver Bourbon offshore i ett uttalande.

Vidare skriver man att man har ett kristeam som håller sig uppdaterad på läget och ger besättningens familjer ”fullt stöd under den svåra tiden.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.