En sörjande ber framför ett porträtt på 13-årige Anucha Tasako som dog efter en thaiboxningsmatch. Fallet har väckt stor uppmärksamhet i Thailand, och krav om skärpta regler. Foto: TT/AFP

13-åring dog i thaiboxningsmatch – krav på skärpta regler växer

Uppdaterad
Publicerad

I Thailand växer kraven på skärpta regler för barn som tävlar i thaiboxning, sedan en 13-åring dött efter att ha knockats i ringen. Men förändring kan ta tid, i ett land där den närmast heliga nationalsporten också är mångas levebröd.

Det var i tredje ronden som 13-årige Anucha Tasako fick det dödliga slaget. Den medvetslöse pojken fördes till sjukhus och avled där i måndags, två dagar efter matchen, skriver Bangkok Post.

Trots sin ringa ålder hade Anucha på sex år redan hunnit gå 170 matcher, enligt brittiska BBC. Det för att betala för sin egen skolgång, och för att hjälpa sin familj ekonomiskt, enligt thailändska The Nation.

Att barn och unga går fullkontaktsmatcher i thaiboxning – muay thai – för att försörja sig och sina familjer är utbrett i Thailand.

Officiellt är över 10 000 barn under 15 registrerade som boxare hos nationella idrottsmyndigheten, men långt fler försörjer helt eller delvis sig själva och familjen genom nationalsporten.

”Det är vansinnigt”

Anucha Tasakos fall har stärkt krav om skärpt lagstiftning i Thailand och parlamentet ska rösta om en föreslagen åldersgräns på 12 år.

I Sverige är reglerna mycket strängare. Johan Risberg, ordförande för Svenska muay thai-förbundet, beskriver sina egna erfarenheter av barn som tävlar i Thailand med hårda ord.

– Det är vansinnigt. Det finns liksom inte på min världskarta att folk som inte är färdigvuxna på det sättet får utöva fullkontakt mot varandra.

Den utbredda fattigdomen skapar starka ekonomiska incitament för barn att tävla. Johan Risberg vill inte recensera hur fattiga människor i andra länder försörjer sig, men säger att han ”som pappa” inte kan förstå fullkontaktstävlingar för barn.

– Men det är lätt för oss att sitta här när vi är mätta och inte har de ekonomiska bekymren att resonera på det sättet.

”Kommer ta lång tid”

En avgörande faktor i Anucha Tasakos ”oerhört tragiska” död var förmodligen det stora antalet matcher, säger Clara Wetzelmayr som driver muay thai-klubben Onechai Muaythai i Stockholm.

Hon har själv en 11-årig dotter som tävlar i thaiboxning men påpekar att det sker på ett helt annorlunda sätt i Sverige.

– När det kommer till barn så måste man reglera det mycket hårdare, och det är semikontakt vi håller på med för barn i Sverige, säger Wetzelmayr, som också är ledamot i Svenska budo- och kampsportförbundet.

Några snabba förändringar i Thailand, där muay thai är en mycket populär och kulturellt viktig nationalsport, väntar hon sig dock inte.

– Jag tror att det kommer att ta väldigt lång tid att få igång det, men jag tycker att det är väldigt bra att de tar tag i frågan på allvar.

Det gäller i Sverige

I Sverige är reglerna långt mycket strängare än i Thailand. Barn under 15 får bara gå semikontaktsmatcher med skydd, markerade träffar och utan slag mot huvudet.

Fullkontakt utan skydd tillåts först vid 18 års ålder.

Däremellan tillåts fullkontakt med med skydd utan knäsparkar mot huvudet, så kallade C-klass junior-matcher.

Dessutom ställs högre krav på sjukvård och domare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.