Med hjälp av den här bilden kunde 13-åringen lokaliseras, tack vare randen som syns till vänster i röret, där pojken dragit sin hand. Foto: TT/LAFD

13-åring sveptes iväg i Los Angeles kloaker – räddades efter tolv timmar

Uppdaterad
Publicerad

13-årige Jesse Hernandez räddades ur Los Angeles kloaker efter ett tolv timmar långt sök- och räddningspådrag.

– Oddsen att överleva något sådant är inte bra, säger Brian Humphrey, talesperson på Los Angeles brandförsvar.

Det var på söndagen som Jesse Hernandez firade påsk med familjen i en park i Los Angeles. När han och några andra barn hittade de ett övergivet skjul bestämde de sig för att titta närmare.

Enligt Los Angeles times hade skjulet där pojken föll ner tagits ur bruk långt tidigare. Golvet var täckt av ruttnade brädor. När 13-åringen hoppade på en av plankorna brast den – och han föll handlöst ner åtta meter i strömt kloakvatten och drogs med, rapporterar Washington Post.

– Jag var rädd. Jag bad till gud att hjälpa mig och inte låta mig dö, säger han i en tv-intervju med NBC News.

”Man kunde inte se något”

Räddningstjänst tillkallades och ett tolv timmar långt sökarbete inleddes. Över 100 personer arbetade med insatsen, som följdes noggrant av stadens invånare via tv och sociala medier. Samtidigt var Jesse Hernandez fast nere i rörsystemet, där det var mörkt och tyst.

– Det enda som hördes var vattnet som rann. Man kunde inte se något, säger han.

Fläckar på väggarna

Efter att ha sett övervakningsbilder som visade fläckar där Jesse Hernandez hade följt rörens väggar med händerna kunde pojken lokaliseras av räddningstjänsten. Röret pojken hittades i var drygt en meter i diameter och han kunde dras upp med hjälp av en brandslang.

Jesse Hernandez fördes till sjukhus för undersökning och fick åka hem på måndagen.

– Han har en enorm inre styrka. Oddsen att överleva något sådant är inte bra. Man skulle kunna kalla det mirakulöst, säger en talesperson för Los Angeles brandförsvar till AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.