Invånarna i byn Villemoustaussou är hårt drabbad av ovädret. Många invånare har fått evakueras. Foto: Pascal Pavani, TT/AFP

Tio döda i översvämningar i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Minst 10 personer har omkommit i samband med översvämningar i södra Frankrike. Och vattennivåerna väntas stiga.

Floder har översvämmat gator i flera orter och vält bilar, förstört vägar och fått byggnader att kollapsa. Fem personer har skadats och en saknas, enligt Frankrikes inrikesminister.

Räddningshelikoptrar har tvingats vänta på bättre väder för att kunna undsätta människor.

”För farligt”

– Vi har folk som är strandade på hustaken. Vi kommer att behöva helikoptrar för att evakuera dem, för det går inte att ta sig fram med båt på grund av kraften i vattenströmmarna. Det är för farligt, säger prefekten i departementet Aude, Alain Thirion.

Stigande vattennivåer

Vattennivåerna väntas stiga ännu mer under måndagen. Skolorna är stängda och invånare uppmanas hålla sig hemma. Värst drabbade är byarna Conques-sur-Orbiel och Villardonnel.

Under bara några timmar natten mellan söndag och måndag har en regnmängd som motsvarande flera månaders nederbörd fallit över området, enligt lokala myndigheter.

Tidigare under måndagen talades det om 13 döda. Men efter att Frankrikes premiärminister Edouard Philippe besökt de drabbade områdena under dagen rättade han den officiella siffran till tio döda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.