Foto: TT

130 dog i terrorattentatet i Paris

Publicerad

Dödssiffran efter terrorattentatet i Paris har stigit till 130 efter att ytterligare en person har avlidit av skadorna hen fick för en vecka sedan. I Belgien har en man åtalats och två andra hålls i häkte för inblandning i dådet.

Över 350 personer skadades i attacken, enligt Frankrikes premiärminister Manuell Valls.

Av de 130 dödade föll de flesta offer på en spelning med det amerikanska bandet Eagles of Death Metal på Bataclan. Attacken mot det anrika konsertstället har fått parisarna den senaste veckan att avstå från konsertbesök. Enligt statistik från stadens 20 största musikarrangörer har biljettförsäljningen gått ner med 80 procent på en vecka.

– Det är en chockvåg, säger en talesman för branschorganisationen Prodiss, till AFP.

Åtal i Belgien

De belgiska myndigheterna meddelade på fredagskvällen att en person har åtalats för inblandning i terrorattentatet mot Paris förra fredagen och deltagande i terroristorganisation. En annan person har släppts av polisen, skriver AFP.

Tidigare på fredagen förlängdes kvarhållandet av två personer i Belgien som misstänks ha hjälpt Salah Abdelsalam under attentatskvällen. Abdelsalam är fortfarande på fri fot.

Oklart om dödsoffer

Vid antiterrorräden mot en lägenhet i Parisförorten Saint-Denis i onsdags dödades tre personer. Enligt åklagaren ska det tredje dödsoffret vara en kvinna.

Myndigheterna har tidigare sagt att minst två personer dödades – den man som pekas ut som hjärnan bakom terrorattentaten i Paris, Abdelhamid Abaaoud – samt en kvinnlig självmordsbombare, som sprängde sig vid ingripandet. Men skadorna efter den sju timmar långa belägringen var så omfattande att myndigheterna inte kunde säga hur många dödsoffer som krävdes.

Första kvinnan

Poliskällor säger att den kvinnliga självmordsbombaren identifierats som 26-åriga Hasna Ait Boulahcen, som uppges vara kusin till Abdelhamid Abaaoud. Hon ska enligt franska medier vara den första kvinna som genomfört en självmordsbombning i Frankrike.

Men en poliskälla AFP talat med uppgav senare att Ait Boulahcen inte alls sprängde sig själv, utan att det var en man som sprängde sig.

Det var Hasna Ait Boulahcen som ledde polisen till Abaaoud. Polisen övervakade henne och de visste att hon hade en relation till Abaaoud. I tisdags kväll, dagen före stormningen av huset i Saint-Denis, såg de hur hon släppte in honom i huset, uppger Reuters som hänvisar till poliskällor.

Polisen hade avlyssnat Hasna Ait Boulahcens telefon som en del i en utredning om misstänkta narkotikabrott. När polisen förstod att Abaaoud inte var i Syrien utan i Frankrike tog man reda på kvinnans adress och satte den under övervakning.

Marocko informerade

Enligt poliskällan fick man information om Abaaoud från Marocko. Marockanska myndigheter hade förra månaden gripit Abaaouds yngre bror Yassine när han besökte pappans hemstad Agadir.

Enligt Hasna Ait Boulahcens bror ska hon, från att ha varit relativt religiöst ointresserad, ha radikaliserats för cirka sex månader sedan.

Fakta: Abdelhamid Abaaoud

Abdelhamid Abaaoud är född och uppvuxen i Brysselförorten Molenbeek, ett socialt utsatt område som figurerat i ett flertal utredningar av terrordåd och terrorplaner.

Hans far, som kommer från Marocko, har beskrivit Abdelhamid Abaaoud som en skötsam pojke som efter avslutade studier blev affärsman, men som sedan radikaliserades.

2013 försvann han och dök senare upp i Syrien, där han misstänks ha stridit för extremistgruppen Islamiska staten (IS).

28-åringen, som i en del medier sägs vara 27 år, har av flera säkerhetstjänster kopplats samman med en rad terrorbrott.

Källor: Reuters, AFP, New York Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.