Tusentals demonstranter på Barcelonas gator. Foto: AFP PHOTO / Josep Lago / TT

160.000 flyktingvänner demonstrerade i Barcelona

Publicerad

Uppemot 160.000 spanjorer vandrade på lördagen genom Barcelona med tydliga budskap till den spanska regeringen: Håll era löften.

Med paroller som ”Vi vill välkomna dem” och ”Det räcker med ursäkter, välkomna dem nu” kräver demonstranterna att Spanien tar emot de 16.000 asylsökande som EU-landet lovade att välkomna i överenskommelsen om ett europeiskt kvotsystem 2015.

Hittills har Spanien bara tagit emot 1.100 asylsökande.

– Vi kräver detta minimum av värdighet, att åtminstone detta antal flyktingar (16.000) får komma. I Katalonien är allt redo för att ta emot dem, säger den 62-årige krukmakaren Jacint Comelles som deltar i manifestationen.

Den katalanska toppolitikern Mercè Conesa sade tidigare i veckan att det är ”skamligt” att Spanien inte har tagit emot fler flyktingar – och uppmanade EU-kommissionen att införa ”allvarliga sanktioner” mot de länder som inte uppfyller sina löften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.