Efter att 18-åriga Maedeh Hojabri gripits för att ha lagt upp en dansvideo på nätet har iranier startat en dansprotest till stöd för tonåringen. Foto: Milad Fadai Asl, khengekhodea och Siavash RameshVisa alla (3)
Visa alla (3)

18-åring i Iran greps för att hon dansade

Publicerad

En 18-årig iransk Instagramprofil greps för att hon lagt upp videor på när hon, utan slöja, dansar. Men med dansen som vapen, protesterar nu människor på sociala medier i solidaritet med Maedeh Hojabri – och lägger upp videor på när de själva dansar.

Maedeh Hojabri är en tonåring som har knäckt koden till hur man blir stor på sociala medier. Med nästan 600 000 följare var ett återkommande tema på hennes postningar videor där hon dansar och mimar. Så kallad ”dubsmash”. 

Hon är ung, har inte slöja och är tatuerad. Hon rör sig rytmiskt till både persisk och västerländsk musik. Kläderna hon bär är sådana som av iransk lag inte tillåts bäras utanför hemmet som kvinna. Dessutom är dans på offentliga platser förbjudet, skriver AP. 

Greps i maj

Hojabri spelar dock in dessa videor hemma. I bakgrunden skymtas hennes sovrum. Trots det, blev hon frihetsberövad.

Det var i maj i år som hon greps, skriver New York Times. Hennes konto på Instagram stängdes då plötsligt ner. Men det var inte förrän i fredags, när statlig iransk tv sände programmet ”Fel väg”, som Hojabris fall uppmärksammades.

Programmet handlade om ungdomar och sociala medier. En av tjejerna är blurrad, skakad, ångerfull och i tårar – och hon påstås vara Maedeh Hojabri, skriver New Times som länkar till programmet.

”Att dansa är inte ett brott”

Händelsen har än en gång sprakat igång debatten om vad kvinnor får och inte får göra i Iran, och vilka typ av brott som regimen väljer att fokusera på. 

En av de kritiska rösterna är Reihane Taravati, som tog till Twitter och skrev:

”Ni grep mig för att jag var #glad när jag var 23. Nu griper ni #MaedehHojabri när hon bara är 18! Vad kommer ni att göra med nästa generation?”

Foto: Twitter

– Jag blev ledsen och arg över Maedehs gripande, en person som inte gjort sig förtjänt av att gripas och straffas. Jag greps på samma orimliga grunder som henne. Att dansa är inte brott, säger Reihane Taravati till SVT Nyheter. 

Taravati var en av dem som greps under 2014 för att ha dansat i en hemmagjord musikvideo till Pharrell Williams låt ”Happy”. Ett fall som uppmärksammades internationellt. Gruppen dömdes bland annat till 91 piskrapp, som skulle utföras om de greps igen inom en treårsperiod, berättar hon.

Polisen vill stänga ner fler konton

Facebook, Twitter, Youtube och nyligen också Telegram, är blockerade kanaler i Iran och nås enbart via VPN-tjänster som dirigerar om trafiken.

Och samtidigt hotar nu landets domstolsväsende att också blocka Instagram, en av de få appar som ännu går att använda i landet. Irans polis har sagt att de planerar att stänga ner fler konton, rapporterar AP.

Sedan i juni har Irans dansförbud utmanats i sociala medier. Och nu tillkommer ännu fler videor i solidaritet till Maedeh Hojabri och andra ungdomar som grips på grund av liknande omständigheter.

Maedej Hojabri släpptes strax efter gripandet fri mot borgen, uppger lokala medier, skriver Independent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer