SVT Nyheter varnar för starka bilder Foto: TT

Många civila dödsoffer i giftgasattack i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 70 personer ska ha kvävts till döds efter en flygräd med giftgas i syriska Idlibprovinsen. Vittnesuppgifter tyder på att det rör sig om ett nervgasliknande ämne, möjligtvis sarin.
– Man får kramper, andningssvårigheter och slembildning, säger Britt Karlsson på Totalförsvarets forskningsinstitut.

SVT Nyheter varnar för starka bilder i klippet ovan.

Uppgifterna om giftgasattacken kommer från oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), en organisation som bevakar Syrienkriget från Storbritannien. Bilder som aktivister har spritt visar hur hjälparbetare sköljer av skadade människor med vattenslangar. Även ett sjukhus där offren för den förmodade giftgasattacken vårdas ska ha bombats.

Dödssiffran har varierat, i går rapporterade SVT Nyheter om att den franskbaserade räddningsorganisationen UOSSM uppgav att minst 100 personer dödats. Enligt en ny sammanställning av offren från SOHR som bevakar kriget från Storbritannien är 72 personer döda, 20 av dem uppges vara barn.

LÄS MER: Vittnesmålet från syriska staden: ”Det var som döden utan blod”

Dog av kvävning

Attacken ägde rum i den rebellkontrollerade staden Khan Skeikhun. Offren dog av kvävning, enligt SOHR, som dock inte kunde bekräfta vilket ämne det ska röra sig om.

Vittnesuppgifter från Khan Sheikhun tyder på att invånarna fallit offer för ett nervgasliknande ämne, möjligtvis saringas, enligt Britt Karlsson som forskar om kemiska stridsmedel vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Sarin är en lättflyktig vätska som angriper nervsystemet på ett sådant sätt att man får kramper, andningssvårigheter och slembildning, och sedan dör man av att andningsmuskulaturen och styrningen från hjärnan kollapsar. Får du tillräckligt mycket går det väldigt fort, men är det lite mindre är förloppet utdraget, säger hon till TT.

Även ett sjukhus där offren för den förmodade giftgasattacken vårdas har bombats, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Bilder spridna av aktivister visar hur medlemmar i hjälporganisationen Vita hjälmarna sköljer av skadade med vattenslangar. På bilderna syns även minst två män med fradga runt munnen. Utöver de döda har tiotals människor skadats.

LÄS MER: Margot Wallström: Uppgifterna om attacken väcker avsky

Oklart vem som ligger bakom

Idlibprovinsen i nordvästra Syrien kontrolleras till stora delar av en allians av väpnade oppositionsgrupper, däribland extremiströrelsen Jabhat Fatah al-Sham, tidigare Nusrafronten.

Regeringsstyrkor och allierade miliser har upprepade gånger anklagats för att använda kemiska vapen, senast i Hamaprovinsen för bara några dagar sedan, men uppgifterna dementeras av Damaskus. En militärkälla förnekar att regeringsstyrkorna är ansvariga för attacken.

– Den syriska armén har inte använt och använder inte kemiska vapen, säger källan till AP.

LÄS MER: Mansour smugglade ut 75 namn ur skräckcellen i Syrien

Kemiska vapen använts tidigare

Syriskt och ryskt stridsflyg har tidigare bombat i området.

Bilden är tagen från regimkritiska Aleppo Media Center, AMC, och uppges vara tagen i samband med attacken i Khan Skeikhun. Foto: Skärmdump Aleppo Media Center

En FN-rapport visade dock 2016 att kemiska vapen använts vid minst tre tillfällen i det syriska inbördeskriget, såväl av terrorgruppen IS som av den syriska regimen.

President Bashar al-Assads regim ska, enligt rapporten, ha legat bakom två klorgassangrep i provinsen Idlib, ett i staden Talmenes i april 2014 och ett i Sarmin i mars 2015.

Mikael Eriksson, säkerhetspolitisk forskare vid (FOI), tycker att det är för tidigt att spekulera i vem som ligger bakom den senaste attacken – men att spåren pekar i riktning mot regimen eller enskilda befälhavare inom Syriens försvarsmakt, förutsatt att uppgifterna om att stridsgasen släppts med flyg är korrekta.

– Omvärlden ska inte vara främmande inför att prova gamla lösningar. Under inledningstiden diskuterades huruvida USA:s dåvarande president Barack Obama skulle kunna stödja en flygförbudszon. Sedan dess har den militära dynamiken försvårats genom Rysslands inträde, men jag tycker inte att man ska se det internationella samfundet som handlingsförlamat bara för att det råder kaos på marken. Det handlar till syvende och sist om politisk vilja, säger Mikael Eriksson till TT.

LÄS MER: USA: Fokus i Syrien är inte att få bort Assad

Frankrike kräver FN-möte

Ett antal av världens ledare bemöter uppgifterna om kemvapenattacken i Syrien med bestörtning.

Frankrike krävde under eftermiddagen att FN:s säkerhetsråd håller ett extrainsatt sammanträde till följd av den misstänkta attacken i Syrien, rapporterar Reuters. Även EU:s utrikeschef Federica Mogherini fördömde gasattacken och la ansvaret ”i första hand” på regimen.

– Kemiska vapen är de värsta av alla krigsbrott och vem som än ligger bakom det måste ställas till svars. Straffrihet är inget alternativ, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini på en presskonferens i Bryssel tillsammans med FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura.

”Vi kommer inte att ge upp”

– Det som hände i morse är förfärligt och vi har bett om – och det jag är säker på att Säkerhetsrådet också kommer att mötas om – ett tydligt utpekande av ansvar, säger de Mistura.

– Varje gång vi har ett tillfälle när det internationella samfundet kommer samman så är det någon som på något sätt försöker underminera känslan av hopp och i stället producera en känsla av skräck. Men vi kommer inte att ge upp, lovar den svensk-italienska FN-veteranen.

Under dagen kom även ett gemensamt uttalande från Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och hans ryske motsvarighet Vladimir Putin, där man fördömde attacken.

”President Erdogan berörde användandet av kemiska vapen mot civila i Idlib. President Erdogan sade att sådana omänskliga attacker är oacceptabla”, skrev de båda ledarna, enligt nyhetsbyråerna AFP och Reuters.

Se den uppmärksammade dokumentären ”Ett rop från Syrien” på svt.play.

Sarin är en lättflyktig nervgas med den kemiska beteckningen isopropylmetylfluorofosfonat.

Gasen utvecklades av Tyskland under andra världskriget men togs då aldrig i bruk.

Namnet sarin kommer av upptäckarna Schrader, Ambros, Rüdiger och van der Linde.

Gasen är extremt giftig. Den drabbar nervsystemet genom att överstimulera muskler och vitala organ. Följden blir kramper, andnöd och kvävning. En enda droppe sarin kan döda en människa om inte motmedel snabbt sätts in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Syrien

Mer i ämnet