Det här lägret i utkanten av Mosul i Irak är en av de platser där utländska medborgare med familjeband till IS-anhängare har befunnit sig. Var de 188 turkiska barnen som nu överlämnats har hållits har inte framgått. Foto: Arkivbild: Balint Szlanko / AP Photo

188 turkiska barn till IS-terrorister lämnas ut från Irak

Publicerad

Irak lämnade över 188 barn till misstänkta IS-terrorister till Turkiet på onsdagen. Turkiet är ett av de länder som krävt att få ta hem sina föräldralösa barn.

Flera tusen turkar tog sig in i Syrien och Irak för att strida med IS. Barnen har blivit kvar efter att deras pappor – och ibland även mammor – dödats eller gripits. Turkiet har försökt få ta hem de minderåriga, och på onsdagen skedde överlämnandet av 188 turkiska barn på Bagdads flygplats med representanter från Iraks utrikesdepartement och FN:s barnfond UNICEF närvarande.

Barn till IS-krigare har placerats i speciella läger i Irak och Syrien. UNICEF har beskrivit förhållandena där som fruktansvärda med fara för barnens hälsa och säkerhet, och många av barnen är helt ensamma.

En majoritet av barnen har fötts in i konflikten

Det uppskattas finnas 30 000 utländska barn i olika läger i Syrien och Irak. De flesta av barnen i Syrien är från Irak men ungefär 10 000 kommer från 60 andra länder. Majoriteten av dem föddes in i konflikten och är mindre barn under 12 år.

I Sverige har ödet för de 70-80 svenska barnen till IS-anhängare som tros befinna sig i syriskt läger diskuterats under en längre tid. Det var först 12 april i år som utrikesminister Margot Wallström öppnade upp för att ta hem dem, i de fall det är möjligt. En dryg månad senare kom IS-terroristen Michael Skråmos 7 barn tillbaka till Sverige. Borås kommun har gjort sig redo att ta emot 15 barn, men vet inte när eller om de kommer.  

Måste hanteras individuellt

Margot Wallström skrev i sitt inlägg att varje fall måste hanteras individuellt.

”Barnen befinner sig i olika situationer, vissa kanske föräldralösa, andra med föräldrar gripna för handlingar de begått för IS.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.