2,4 miljoner i Libyen behöver hjälp

Publicerad

FN ber om hjälp för situationen i Libyen, och säger att miljontals personer – libyer och migranter – är drabbade i en allt mer upptrappad kris.

”Mer än 2,4 miljoner människor i Libyen är i behov av humanitär hjälp”, säger FN-sändebudet Martin Kobler i ett uttalande i samband med FN:s världsdag för humanitärt arbete.

”De saknar mediciner, vaccinationer och lider av bristande sjukvård. Nära 300.000 barn går inte i skolan och nästan 350.000 är på flykt inom landet”, enligt Kobler, som också noterar att mer än 270.000 migranter är strandade i Libyen.

Libyen hamnade i kaos 2011 sedan det Nato-stödda upproret störtade och dödade den långvarige ledaren Muammar Gaddafi. Rivaliserande milisgrupper har försökt få kontroll över det oljerika landet. Åratal av kaos och maktstrider har inneburit att terrorgruppen IS har kunnat bygga upp en stark bas i Libyen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.