2.500 döda på Medelhavet i år

Publicerad

Nya oroande siffror visar att fler människor dött på Medelhavet hittills i år jämfört med samma period förra året. Antalet migranter och flyktingar som gör den livsfarliga resan väntas öka under sommaren.

– Det som händer nu när vädret förbättras, under sommarmånaderna, är att antalet båtar och fartyg som lämnar Libyen och Nordafrika ökar, säger Itayi Viriri, talesperson för Internationella organisationen för migration (IOM), till TT.

Omkring 2.500 migranter och flyktingar har dött på Medelhavet i år, rapporterar Reuters. Siffrorna kommer från FN:s flyktingorgan UNHCR, som har intervjuat överlevare som nu befinner sig i Italien.

Bara förra veckan miste minst 880 människor livet i flera förlisningar.

Större båtar

Vid den här tiden förra året hade runt 1.850 personer omkommit i katastrofer på Medelhavet. Under hela 2015 korsade över en miljon flyktingar och migranter Medelhavet på flykt undan krig och fattigdom.

Resorna sker ofta i överfulla, sjöodugliga båtar. På senare tid har man noterat en ökning av antalet större båtar.

– Fram till nu har det mest handlat om mindre jollar och gummibåtar. Men nu ser vi en återkomst av större båtar, med flera däck, vilket betyder att fler människor dör när katastrofen är framme, säger Itayi Viriri.

Lika många anlänt

Att antalet döda ökat jämfört med förra året tycks inte kunna förklaras av att fler gjort resan över Medelhavet. Antalet människor som anlänt till Italien hittills i år är drygt 47.000, nästan exakt lika många som under samma period förra året, enligt IOM:s siffror.

– Det är svårt att säga vad det beror på. Vi tittar på om det till exempel kan ha att göra med antalet räddningsoperationer, säger Viriri.

Han efterlyser en tuffare strategi för att sätta stopp för människosmugglarna, i kombination med öppnandet av lagliga, säkra vägar för migranter och flyktingar.

– För det krävs ökat internationellt samarbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer