Migranter och flyktingar från Afrika riskerar livet på väg till Europa. Arkivbild. Foto: Bruno Thevenin / TT

Minst 15 människor har drunknat utanför Libyens kust

Uppdaterad
Publicerad

Minst 15 migranter har drunknat efter att en gummibåt kapsejsat utanför Libyen. Kustbevakningen ska ha räddat nära hundra personer, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Olyckan ska ha inträffat sedan en gummibåt med minst 110 migranter ombord kapsejsat utanför Libyens kust. Migranterna ska ha rest från kuststaden Zawiya  och var på väg mot Europa.

Kustbevakningen i Libyen har räddat 95 personer, men minst 15 människor ska ha drunknat och flera saknas.

De flesta av migranterna kommer från Kamerun, Sudan och Mali, uppger FN:s migrationsorgan IOM som tagit hand om de räddade på en flottbas i Tripoli.

– Det är extra tragiskt att det i de flesta fall görs mycket lite för att lokalisera de drunknades kroppar, säger Safa Msehli, talesperson för IOM i Genève.

Den organiserade människosmugglingen och laglösheten har blomstrat sedan diktatorn Muammar Gaddafi och hans regim störtades 2011.

Över 1 200 migranter dog under 2020 efter att gett sig på den riskabla resan över Medelhavet för att finna säkerhet och ett bättre liv i Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.