Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

200.000 personer manifesterade i Barcelona

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 200.000 människor har gått ut på gatorna i Barcelona för att protestera mot gårdagens beslut av en domstol i Madrid att hålla de två framstående självständighetsprofilerna Jordi Cuixart och Jordi Sànchez, fängslade, rapporterar AFP.

Cuixart och Sànchez anklagas för uppvigling och för att ha organiserat de demonstrationer som ledde till sammandrabbningar med spanska civilgardister förra månaden. De båda har varit ledande i kampen för ett självständigt Katalonien.

– Nu kan vem som helst slängas i fängelse, säger den 62-åriga demonstranten Carme Güell till nyhetsbyrån AFP.

Foto: TT

Under protesten bar demonstranter skyltar med texten ”Frihet” och ropade slagord som handlade om att frige de fängslade.

”Oacceptabel”

Organisationen Omnium kallade beslutet att fängsla profilerna för ”beklaglig” och ”oacceptabel i ett demokratiskt samhälle”. Det är samma organisation som, tillsammans med ANC, har uppmanat till dagens protester.

Liknande demonstrationer hölls i flera andra katalanska städer under tisdagskvällen. Tidigare samma dag bestämde sig tusentals katalaner för att proteststrejka genom att lämna sitt jobb.

Foto: TT
  • I folkomröstningen den 1 oktober fick väljarna svara på frågan ”Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?”.
  • Den regionala styrande koalitionen lovade att självständighet skulle utropas vid ett ja-resultat.
  • Av totalt 5,3 miljoner röstberättigade deltog uppemot 2,3 miljoner, vilket motsvarar 42,3 procent, enligt det katalanska regionstyret. Omkring 90 procent av dem som röstade sade ja till självständighet.
  • Förutom lagen om folkomröstning har det regionala parlamentet antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till.
  • Några av motiven för självständighet är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket. Dessutom anses det spanska systemet för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt tunga Katalonien, som står för en femtedel av Spaniens ekonomi.
  • Folkomröstningen var förbjuden av Spaniens författningsdomstol.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet