På bilder från platsen syns ett enormt jordsked täcka en stor del av byn och människor som flytt upp i bergen. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Minst 500 döda efter jordskred

Uppdaterad
Publicerad

Ett jordskred utlöst av omfattande regnmassor har begravt en by i nordöstra Afghanistan.

Myndigheterna justerade idag ner antalet troliga dödsfall i fredagens stora jordskred till maximalt 500. Det skriver AFP som citerar den biträdande provinsguvernören Mohammad Betar. Enligt FN kommer man nu att rikta in sitt arbete på de mer än 4.000 människor som är hemlösa. 255 personer är bekräftat döda.

– Den första siffran som vi tillkännagav byggde på uppgifter från boende i området och inte från våra egna tekniska team. Vi tror inte dödssiffran kommer att stiga över 500, säger Mohammad Betar.

Massiva lermassor

En hel kulle kollapsade i byn Hobo Barik. Ungefär 300 hem i den drabbade byn ska ha dragits med i jordskredet, vilket motsvarar ungefär en tredjedel av husen i området. Byn ligger i Argo-distriktet av Badakshan-provinsen som gränsar till Kina, Tadzjikistan och Pakistan.

Räddningsarbetet går långsamt

Fruktan för nya jordskred komplicerar arbetet och många kroppar befaras ligga djupt begravda.

– Detta kommer att bli deras slutliga begravningsplats. Det är inte möjligt att få fram alla människor, säger Mohammad Karim Khalili, en av landets två vicepresidenter som besökte området under lördagen.

Från en kulle bredvid berättar en av invånarna att jordskredet tog med sig större delen av byn.

– Tretton personer från min familj är begravda under leran. Min mamma och pappa, syskon och barn, berättar Begam Nesar. När jordskredet kom var hon på besök hos släktingar i grannbyn.

Utrustning saknas

Områdets guvernör har meddelat att räddningsarbetet pågår i området, men att man inte har tillräckligt med utrustning för att kunna hantera katastrofen.

Afghanska räddningsarbetare och hundratals frivilliga gräver med spadar och händer för att få upp eventuella överlevande och döda.

– Läget är omöjligt, sade guvernör Shah Waliullah Adeeb till AP. Vi har inte tillräckligt med spadar och vi behöver fler maskiner.

Ytterligare en by i området har evakuerats efter farhågor om fler jordskred. En kilometer bort har myndigheterna satt upp ett tillfälligt tältläger och har börjat leverera vatten och mat till de hemlösa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer