”Breivik lider av en rad personlighetsstörningar”

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte terroristen som dödat nära 70 personer i Norge lider med stor sannolikhet av en rad personlighetsstörningar.
– Psykopati, narcissim, borderline men kanske framförallt ett tvångssyndrom, säger Ulf Åsgård som är psykiater och expert på gärningsmannaprofiler till SVT Aktuellt.

Bara timmar innan attentaten i Oslo publicerade Anders Behring Breivik en femtonhundra sidor lång skrift som han kallar sitt manifest. Där redogör han för sina övertygelser men beskriver också in i minsta detalj hur han planerat massmorden.

– Jag har träffat ett otal antal mördare. Det här är nog det värsta jag varit med om, och sannolikt kommer att få vara med om, säger psykiater Ulf Åsgård till SVT Aktuellt.

Åsgård har på Aktuellts uppdrag läst delar av det manifest som Breiviks skrivit och spridit via Internet. Han säger att Breivik med stor sannolikhet lider av en personlighetsstörning och inte en genomgripande psykisk sjukdom.

– Han har drag av lite olika personlighetsstörningar, psykopati, narcissim borderline men kanske framförallt ett tvångssyndrom

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåden i Norge

Mer i ämnet